Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Sjećanje na Krstovdan koji je zavio u crno Trebinjsku brigadu

Novokmet popovic.jpg

Delegacija Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Trebinja, sa načelnikom Miodragom Novokmetom na čelu, položila je u selu Žakovu, nadomak Trebinja, cvijeće i upalila svijeće na spomeniku kapetanu fregate Ljubiši Popoviću i u trebinjskom Gradskom groblju Podgljivlje majoru Draganu Slijepčeviću, mladim oficirima koji su na Krstovdan 1994, zajedno sa vojvodom Nedeljkom Vidakovićem, poginuli na Borcima kod Konjica od neprijateljske granate.

Podsjetivši da su 12. septembra 1994. jedinice Armije RBiH krenule u silovit napad na srpsku teritoriju na Borcima, Novokmet, koji je u to vrijeme bio komandant 5. bataljona Trebinjske brigade, kazao je da je tada, radi spasavanja srpskog naroda i srpske teritorije, iz Trebinjske brigade upućeno 75 boraca, sa kapetanom fregate Ljubišom Popovićem na čelu, a u sastavu ove grupe su bili i Slijepčević i Vidaković.

"Ovi su oficiri bili stalno sa borcima, a njihovo junaštvo i njihov patriotizam su ulijevali dodatnu snagu u sve borce, koji su znali da, dok su oni s njima - neće biti izdani i napušteni, pa ih ni smrt nije rastavila - poginuli su zajedno, na borbenim položajima gdje su bili zajedno sa svojim borcima", kazao je Novokmet, napominjući da je s njima bio i maloljetni Aleksandar Masleša, koji je nakon zadobijenih rana, poslije 111 dana liječenja, podlegao povredama.

Toga Krstovdana je, svjedoče preživjeli borci i danas, u crno bila zavijena cijela Trebinjska brigada, a za trojicom oficira je tugovalo i cijelo Trebinje, koje ni danas ne zaboravlja svoje junake, a Gradska uprava, kako je rečeno, gaji kulturu sjećanja, kako bi se stalno i iznova prisjećali i njih i svih drugih žrtava položenih za Republiku Srpsku.

 

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.




Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja