Narodna biblioteka bileca.jpg

U jednoj od najstarijih kulturnih ustanova u istočnoj Hercegovini, Narodnoj biblioteci “Vladimir Gaćinović” u Bileći, željno iščekuju obnovu jer u dotrajaloj zgradi nemaju adekvatne uslove za promocije, radionice i druženje čitalaca.

 

Zaposleni u ovoj ustanovi nadaju se da će do proslave devet decenija postojanja zgrada dobiti novo ruho, zahvaljujući Vladi Srbije koja je obećala da će izdvojiti 300.000 evra za obnovu.

Direktorica biblioteke Sanja Bošković rekla je za “Glas Srpske” da je zgrada u kojoj je smještena biblioteka sagrađena krajem 19. vijeka. 

Kako kaže, odluka o osnivanju biblioteke donesena je 1933. godine, a sa radom je počela dvije godine kasnije.

- U ovu zgradu, u kojoj se danas nalazi, smještena je šezdesetih godina prošlog vijeka. Zgrada se nalazi u glavnoj ulici i njena rekonstrukcija sigurno bi doprinijela samom izgledu grada. Bileća je grad kulture, bogate tradicije i zaslužuje ustanovu kulture na koju će svi biti ponosni - rekla je Boškovićeva dodavši da pažnju prolaznika privlače prozorima, koji su uvijek ukrašeni u skladu sa godišnjim dobom.

Prema njenim riječima, imaju odličnu saradnju sa direktorima i nastavnim kadrom u dvije osnovne i srednjoj školi, kao i u vrtiću.

Boškovićeva je podsjetila da je projekat rekonstrukcije ove zgrade urađen još u januaru 2018. godine.

- Bibliotekari imaju sjajne ideje, organizuju brojne radionice, sve sa željom da se probudi ljubav prema knjizi i lijepom izražavanju. Organizujemo i promocije autora iz Srpske i Srbije, druženja sa piscima iz Hercegovine koja su uvijek protkana posebnom emocijom. Naš osnovni problem je nedostatak uslovne prostorije za održavanje radionica, organizaciju promocija i druženja ljubitelja pisane riječi - rekla je Boškovićeva. 

Zemljotres koji je lani pogodio Hercegovinu dodatno je otežao situaciju, ali ipak, kako kaže Boškovićeva, puno je lakše uz pomoć dobrih ljudi.

- Često kažem da nikada nismo naišli na zatvorena vrata bilo kog privrednika u Bileći i nikada nećemo moći da svim divnim ljudima dovoljno zahvalimo. Ne želim da izdvojim pojedinca, jer svi su oni mnogo učinili za nas. Zemljotres koji nas je pogodio u aprilu prošle godine ostavio je posljedice, brojne pukotine su bile vidljive i posebno izražene u dvije prostorije. Zahvaljujući ERS-u i brojnim prijateljima mnogo smo toga uspjeli sanirati i prostor učiniti uslovnim - rekla je Boškovićeva. 

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović rekao je za “Glas Srpske” da imaju kontakte sa ministrima iz Vlade Srbije te se nadaju da će taj projekat početi čim bude raspoređen novac za ovu namjenu.

- Za kompletnu rekonstrukciju Srbija će izdvojiti oko 600.000 KM. To je stara zgrada sa vrijednim primjercima knjiga, a u posljednjem zemljotresu je oštećena, što je dodatno otežalo posao. Na taj način i sam centar grada izgledaće mnogo ljepše, čemu se neizmjerno radujemo - rekao je Vujović.

Tijana Bošković

Prema riječima Sanje Bošković, svake godine knjigama i priznanjima nagrade najbolje čitaoce, od predškolaca pa sve do penzionera. Tu su i donatori koji iz dana u dan povećavaju broj naslova.

- Knjige nam doniraju i brojni sugrađani, kao i razni autori. Naše najmlađe čitaoce obradovala je najbolja srpska sportistkinja i najbolja svjetska odbojkašica Tijana Bošković koja nam je donirala knjige za djecu. Značajan poklon dobili smo i od Biblioteke grada Beograda - rekla je Boškovićeva.