izgradnja zgrada.jpg

Ono što je do juče bilo nemoguće - postalo je moguće. Mala potražnja za stanovima obara cijene metra kvadratnog u izgradnji u Trebinju. Jedan investitor ponudio je za čak 25 odsto niže cijene, što je najbolji pokazatelj trenutnog stanja na tržištu.

Tako je cijena koja je do juče iznosila 4.000 KM po metru kvadratnom sada 3.000 KM. Ponuda se, kako se navodi u oglasu, odnosi na stanove na visokom prizemlju. Ovako nagli pad cijena bio je nezamislim, ali su investitori primorani da obaraju cijene jer je prodaja pala za više od 60 odsto u odnosu na prošlu godinu.

I drugi investitori u Trebinju su već korigovali cijene, a oni koji to još nisu učinili - uradiće to vrlo brzo, jer je kupaca sve manje - poručuju agenti za nekretnine.

Tako je jedan investitor već spustio cijene sa 3.600 na 3.400 KM, a realno je očekivati da ta cijena bude ispod 3.000 KM do kraja godine, što će biti pad od 20 odsto.

Poptuno nerealne cijene su i u starogradnji gdje vlasnici postavljaju previsoke cijene, a oglasi im se prikazuju na internetu i po godinu dana, ali kupaca nema.

Jedan od razloga značajno manje potražnje za kupovinom stanova su i visoke kamatne stope na kredite u bankama, ali i sve veća štednja građana - poručuju ekonomisti.