gacko-opstina-min.jpg

Statistika kaže da je Gacko najbogatija opština u Hercegovini, ali centar grada tako ne izgleda. Stare ispucale fasade, ulica puna rupa, trotoari u haosu, makadam u gradu, i to je samo dio onoga što se vidi prvim pogledom. Gačani vide mnogo bolje.

"Izgleda li kao najbogatija opština u Hercegovini? Ne ne boga mi, ne izgleda.

Nikada se ovo srediti neće, ja ću ti to reći? Zašto ste pesimisti? Zato što sam ja 0 godina ovđe, prije 30 ovaj grad je ličio na grad a danas to ne liči ni na šta.

Ja sam došao iz Dubrovnika 80e godine da radim na TE, Gacko je bilo ljepše nego sad.

Kako vam sada izgleda? Ružno i grozzno.

Bilo bi malo ljepše da nešto uradimo", kažu građani.

Sve dosadašnje vlasti akcenat su stavljale na selo, što je dobro jer sela žive pričaju nam Gačani, ali kažu grad se još odavno zapostavlja. Aktuelni načelnik je mnogo obećavao, sredio je samo dio oko hrama, za ostatak i dalje obećanja.

Najbliže realizaciji je rekonstrukcija glavne ulice.

"Radovi će krenuti, ja se nadam u ovoj jeseni i veoma se radujem zbog toga, potpuno ćemo uklopiti ovaj trg i raskrsnicu. Onda slijedi izmiještanje ovih objekata ispod stare Autobuske stanice što očekujemo u narednoj godini", kaže Ognjen Milinković, načelnik Gacka.

Za radove na glavnoj ulici Gacko je potpisalo sporazum sa Putevima Srpske, oni će izabrati izvođača i obezbijditi novac na opštini je da sredi  projektnu dokumentaciju i ostalu papirologiju, ali i da riješi imovinsko pravne odnose.

Glavna gatačka ulica dio je magistralog puta, upravo iz tog razloga rekonstrukciju će raditi preduzeće Putevi Republike Srpske. 

Imaju Gačani ideja i planova, ali novca je priznaju sve manje. Dobar opštinski budžet ugušila su dugovanja.

"Trpimo naslijeđenje dugove koje moramo da saniramo kako pristižu tako da ostaje vrlo malo za investiciona ulaganja", kaže Rajko Papović, predsjednik SO Gacko.

Gatački projekat „Zgrada za mlade bračne parove“ je propao, izgradnja sportske dvorane je stala, izgradnja pijace nije ni počela, a Gačani najviše vape za normalnom vodovodnom mrežom, jedan dio je rekonstruisan.