Konobar.jpg

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske prihvatilo je prijedlog vlasnika ugostiteljskih objekata da konobari u restoranima i hotelima mogu da rade bez tražene školske spreme!

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu, o kojem će se voditi rasprava na narednoj sjednici Narodne skupštine RS, briše se postojeće zakonsko rješenje koje definiše stručno obrazovanje konobara u hotelima i restoranima.

Aktuelnim Zakonom iz 2017. godine je definisano da konobar u hotelima i restoranima mora da ispunjava posebne uslove po pitanju stručnog zvanja, i to da ima najmanje srednju stručnu spremu ugostiteljskog smjera – smjer konobar, ugostiteljski tehničar ili ugostiteljsko-kulinarski tehničar. Ako nemaju, obavezni su da se prekvalifikuju ili da završe javno važeći program za osposobljavanje konobara u skladu sa zakonom koji propisuje obrazovanje odraslih. Dakle, ova odredba je Nacrtom zakona izbrisana.

Nedostatak radne snage

Goran Kurtinović, iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva RS – “Horeca”, za Srpskainfo tvrdi da se zakonska odredba o stručnoj spremi konobara u praksi ne primjenjuje neko vrijeme zbog situacije na tržištu, odnosno hroničnog nedostatka radne snage.

– Takav zahtjev je neopravdan, a mi smo svakako tražili da se to izbriše iz zakona kako nekome za godinu dana ne bi palo na pamet da nas kažnjava – navodi Kurtinović.

Kaže da su se direktori ugostiteljskih škola pobunili jer tvrde da se onda dovodi u pitanje sama svrha školskih smjerova u ugostiteljskim školama.

– Ali, ni kadar koji oni odškoluju uopšte nije kvalitetniji za taj posao u odnosu na druga zanimanja. Svakako ćemo nakon usvajanja ovog Nacrta zakona organizovati javne rasprave zajedno sa školama, konobarima i svim zainteresovanim stranama kako bismo došli do najkvalitetnijih rješenja u ugostiteljstvu. Diploma konobara je samo jedan segment – ističe Kurtinović.

Ovo rješenje izazvalo je revolt ugostiteljskih škola zbog čega su svi direktori poslali dopis Ministarstvu trgovine i Ministarstvu prosvjete RS sa zahtjevom da se postojeće rješenje ne briše.

– Ovdje nije samo u pitanju škola već degradiranje cijele struke. Sve ugostiteljske škole su reagovale i ubijeđena sam da aktuelno rješenje neće biti promijenjeno – kaže za Srpskainfo Dražena Mršić, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole u Prijedoru.

Ona kaže da su škole spremne za kompromis u smislu da upisuju više djece zbog potreba tržišta rada.

Posao prema sposobnostima

Njen kolega Boris Spasojević, direktor banjalučke Ugostiteljske škole, za Srpskainfo ističe da se ne smije dozvoliti da u kategorisanim turističko-ugostiteljskim objektima radi nestručan kadar.

– Naravno da smo reagovali i vjerujemo da to neće zaživjeti u praksi – dodaje Spasojević.

Predlagač zakona, Ministarstvo i trgovine i turizma RS, navodi da su se za ovaj potez odlučili jer je jedan od najvećih problema u sektoru ugostiteljstva nedostatak radne snage i odliv osposobljenih konobara u zemlje u regionu.

– Posljedično, ugostitelji imaju problem da pronađu radnu snagu, a dosadašnji uslovi po pitanju stručne osposobljenosti konobara dodatno otežavaju ionako već veliki problem. Namjera jeste da se ugostiteljima omogući da zaposle konobara prema njegovim sposobnostima i ličnim karakteristikama koje su od uticaja na obavljanje posla neposrednog usluživanja gostiju, i to bez obzira na stručnu spremu – navode u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Inače, kako tvrde u Ministarstvu, cilj zakona je uspostavljanje jedinstvene evidencije svih ugostitelja koji pružaju usluge smještaja, smanjenje sive ekonomije u oblasti ugostiteljstva, te povećanje konkurentnosti u poslovanju. Kod utvrđivanja opcija za postizanje ciljeva i njihove analize, utvrđeno je da se cilj može postići jedino, tvrde, regulatornom mjerom.

Jedna od novina jeste uvođenje Centralnog informacionog sistema u ugostiteljstvu, za što će, po procjeni ministarstva, u naredne dvije godine trebati oko pet miliona KM.

Ministarstvo će uspostaviti Centralni informacioni sistem i ugostiteljima koji pružaju uslugu smještaja obezbijediti besplatan pristup njemu. Ugostitelj koji pruža uslugu smještaja dužan je da u centralni informacioni sistem unese osnovne podatke.

PLATA DO 1.600 KM

Po podacima Udruženja poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu, u ugostiteljstvu u Srpskoj ima oko 14.000 zaposlenih od kojih oko 30 odsto rade kao konobari. Najviše 5.000 njih su, kako kaže Kurtinović, konobari. Zvanična statistika kaže da je u ovoj branši prosječna neto plata 1.009 KM.

– Najniže plate su 900 KM, a idu do 1.500-1.600 KM. To su njihova primanja, a mi želimo da se konačno stane u kraj nelojalnoj konkurenciji, odnosno platama u koverti. Imaćemo sastanak s predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave RS i ponudićemo im rješenja – navodi Kurtinović.

Kaže da će poslodavci iz ugostiteljstva i turizma tražiti da se konobari u ugovorima o radu obavežu da plaćaju dio kazne za neizdavanje fiskalnih računa.

– Ne može samo vlasnik da plaća, jer on ne može da zna u svakom trenutku šta radi konobar – kažu u Udruženju.

Kurtinović dodaje da je pozitivno rješenje u predloženom zakonu što će se usluga u ugostiteljskom objektu završavati onog trenutka kada gost bude tražio račun.

– Sada konobar mora uz piće i hranu da donese i račun. Plan je da se račun ubuduće izdaje onog trenutka kada gost bude želio da plati – objašnjava Kurtinović.