Konobar.jpg

Министарство трговине и туризма Републике Српске прихватило је приједлог власника угоститељских објеката да конобари у ресторанима и хотелима могу да раде без тражене школске спреме!

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о угоститељству, о којем ће се водити расправа на наредној сједници Народне скупштине РС, брише се постојеће законско рјешење које дефинише стручно образовање конобара у хотелима и ресторанима.

Актуелним Законом из 2017. године је дефинисано да конобар у хотелима и ресторанима мора да испуњава посебне услове по питању стручног звања, и то да има најмање средњу стручну спрему угоститељског смјера – смјер конобар, угоститељски техничар или угоститељско-кулинарски техничар. Ако немају, обавезни су да се преквалификују или да заврше јавно важећи програм за оспособљавање конобара у складу са законом који прописује образовање одраслих. Дакле, ова одредба је Нацртом закона избрисана.

Недостатак радне снаге

Горан Куртиновић, из Удружења послодаваца туризма и угоститељства РС – “Хореца”, за Српскаинфо тврди да се законска одредба о стручној спреми конобара у пракси не примјењује неко вријеме због ситуације на тржишту, односно хроничног недостатка радне снаге.

– Такав захтјев је неоправдан, а ми смо свакако тражили да се то избрише из закона како некоме за годину дана не би пало на памет да нас кажњава – наводи Куртиновић.

Каже да су се директори угоститељских школа побунили јер тврде да се онда доводи у питање сама сврха школских смјерова у угоститељским школама.

– Али, ни кадар који они одшколују уопште није квалитетнији за тај посао у односу на друга занимања. Свакако ћемо након усвајања овог Нацрта закона организовати јавне расправе заједно са школама, конобарима и свим заинтересованим странама како бисмо дошли до најквалитетнијих рјешења у угоститељству. Диплома конобара је само један сегмент – истиче Куртиновић.

Ово рјешење изазвало је револт угоститељских школа због чега су сви директори послали допис Министарству трговине и Министарству просвјете РС са захтјевом да се постојеће рјешење не брише.

– Овдје није само у питању школа већ деградирање цијеле струке. Све угоститељске школе су реаговале и убијеђена сам да актуелно рјешење неће бити промијењено – каже за Српскаинфо Дражена Мршић, директорка Угоститељско-туристичке школе у Приједору.

Она каже да су школе спремне за компромис у смислу да уписују више дјеце због потреба тржишта рада.

Посао према способностима

Њен колега Борис Спасојевић, директор бањалучке Угоститељске школе, за Српскаинфо истиче да се не смије дозволити да у категорисаним туристичко-угоститељским објектима ради нестручан кадар.

– Наравно да смо реаговали и вјерујемо да то неће заживјети у пракси – додаје Спасојевић.

Предлагач закона, Министарство и трговине и туризма РС, наводи да су се за овај потез одлучили јер је један од највећих проблема у сектору угоститељства недостатак радне снаге и одлив оспособљених конобара у земље у региону.

– Посљедично, угоститељи имају проблем да пронађу радну снагу, а досадашњи услови по питању стручне оспособљености конобара додатно отежавају ионако већ велики проблем. Намјера јесте да се угоститељима омогући да запосле конобара према његовим способностима и личним карактеристикама које су од утицаја на обављање посла непосредног услуживања гостију, и то без обзира на стручну спрему – наводе у Министарству трговине и туризма РС.

Иначе, како тврде у Министарству, циљ закона је успостављање јединствене евиденције свих угоститеља који пружају услуге смјештаја, смањење сиве економије у области угоститељства, те повећање конкурентности у пословању. Код утврђивања опција за постизање циљева и њихове анализе, утврђено је да се циљ може постићи једино, тврде, регулаторном мјером.

Једна од новина јесте увођење Централног информационог система у угоститељству, за што ће, по процјени министарства, у наредне двије године требати око пет милиона КМ.

Министарство ће успоставити Централни информациони систем и угоститељима који пружају услугу смјештаја обезбиједити бесплатан приступ њему. Угоститељ који пружа услугу смјештаја дужан је да у централни информациони систем унесе основне податке.

ПЛАТА ДО 1.600 КМ

По подацима Удружења послодаваца у туризму и угоститељству, у угоститељству у Српској има око 14.000 запослених од којих око 30 одсто раде као конобари. Највише 5.000 њих су, како каже Куртиновић, конобари. Званична статистика каже да је у овој бранши просјечна нето плата 1.009 КМ.

– Најниже плате су 900 КМ, а иду до 1.500-1.600 КМ. То су њихова примања, а ми желимо да се коначно стане у крај нелојалној конкуренцији, односно платама у коверти. Имаћемо састанак с представницима Министарства финансија и Пореске управе РС и понудићемо им рјешења – наводи Куртиновић.

Каже да ће послодавци из угоститељства и туризма тражити да се конобари у уговорима о раду обавежу да плаћају дио казне за неиздавање фискалних рачуна.

– Не може само власник да плаћа, јер он не може да зна у сваком тренутку шта ради конобар – кажу у Удружењу.

Куртиновић додаје да је позитивно рјешење у предложеном закону што ће се услуга у угоститељском објекту завршавати оног тренутка када гост буде тражио рачун.

– Сада конобар мора уз пиће и храну да донесе и рачун. План је да се рачун убудуће издаје оног тренутка када гост буде желио да плати – објашњава Куртиновић.