boljanovici-gacko-70-godina-braka-760x412.jpg

Danas kada mnogi  brakovi kratko traju, nesvakidašnji jubilej 75 godina braka  Zore i Blagoja Boljanovića iz Avtovca zaslužuje posebnu pažnju. Na vječnu ljubav su se zakleli jedno drugom  prije 75 godina on tada mlad učitelj a ona naočita  djevojka iz susjednog sela Dulića. Vjenčali su se u Avtovcu 1948. godine. Uz međusobno razumijevanje, ljubav i povjerenje savladali su sve životne prepreke i izazove.

Kažu da je tajna dugovječnosti njihovog bračnog života uzajamno poštovanje, razumijevanje, podrška i ljubav.

Živjeli su skromno od učiteljske plate. Blagoje je radio u seoskim školama u Dulićima, Dobreljima, Fojnici i Kuli kao i u dvije škole u Nevesinju. Učiteljsku karijeru je okončao u školi u Avtovcu odlaskom u penziju. Zora je bila uzorna domaćica, radila je sve kućne poslove i podizala djecu.

 Iako  ima 97 godina  Blagoje je vitalan starac, odličnog pamćenja a Zora dvije godine mlađa narušenog je zdravlja i vezana za postelju.

Ipak, kaže da joj je u braku sa Blagojem bilo lijepo bez obzira na sve probleme  i teškoće koje život neminovno nosi a kada bi život mogao da krene ispočetka opet bi birali jedno drugo.

Najveću radost im predstavlja njihovih šestoro djece, dvanaestoro unučadi i petnaestoro praunučadi.

Iako su zakoračili u desetu deceniju kažu da su im godine zajedničkog života proletjele brzo  a kako sami rekoše danas su bliži i potrebniji jedno drugom nego u prvim godinama braka. Žive od skromne učiteljske penzije uz pomoć i podršku njihove djece.

 Povodom ovog rijetkog jubileja, 75 godina braka, od bratstva Boljanovića iz  Gacka i Bileće  stigla je i slavljenička torta a čestitku im je uputio Žarko Boljanović.