ljekobilje 2.jpg

Proizvodi preduzeća "LJbilje" iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod brendom "Ljekobilje", uskoro će se naći na tržištu Hrvatske, odnosno EU, u više od 170 prodajnih mjesta svjetski poznatog trgovačkog lanca "DM", rekao je Srni direktor preduzeća "LJbilje" Mihajlo Vujović.

Vujović je istakao da će u "DM" prodavnicama u Hrvatskoj u prodaji biti oko 15 najznačajnijih proizvoda "Ljekobilja", uključujući čajeve i određeni broj kozmetičkih proizvoda.

"Proizvodi koji su prošli provjeru kvaliteta i zadovoljili standarde za probirljivo tržište EU uskoro će se naći i na policama više od 170 prodajnih mjesta ovoga svjetski poznatog lanca i to pod novim brendom. Domaćini nam za sada nisu htjeli otkriti naziv brenda pod kojim će proizvodi da budu prodavani u Hrvatskoj", rekao je Vujović.

On je naveo da "LJbilje" ima sertifikate Organske kontrole i ISO 22716/GMP koji su prepoznatljivi na cjelokupnom tržištu EU i izrazio nadu da će putem hrvatskog tržišta znatno proširiti svoju prodaju.

Prema njegovim riječima, preduzeće "LJbilje", koje djeluje pod brendom "Ljekobilje", je jedno od rijetkih preduzeća u regionu koje ima zaokruženu preradu ljekovitog bilja i proizvodnju više od 250 proizvoda čajeva i kozmetike.

Vujović je naveo da u svojim plastenicima i na plantažama u Ljubinju uzgajaju više od dvadeset biljnih vrsta, a osim toga, oko 30 odsto bilja otkupljuju od stanovništva koje ga vrijedno skuplja na hercegovačkim brdima.

"Hercegovačko ljekovito bilje se prerađuje u pogonima `Ljekobilja` u Ljubinju i Bileći kako bi se stavilo u funkciju zdravlja i ljepote. Svoje proizvode prodajemo, osim na tržištu Republike Srpske i BiH, i u Crnu Goru, Njemačku, Kanadu i druge zemlje", rekao je Vujović.

On je dodao da firma ima i svoju kćerku firmu "Ljekobilje - Hercegovina" u Beogradu posredstvom kojeg plasira proizvode u Srbiji.

"Odnedavno se otvorilo i široko tržište Rusije, na koje za sada prodajemo čajeve i hidrolate, ali se uskoro očekuje plasman i ostalih proizvoda", rekao je Vujović.

On je istakao da je, shvatajući značaj uzgoja ljekovitog bilja u Crnoj Gori i BiH, sve veća potražnja za sadnim materijalom koje "Ljekobilje" u velikim količinama proizvodi i nudi tržištu.