voda_s_česme.jpg

U Trebinju je kvalitet vode uredan, nema većih ispada u vodosnabdijevanju, a u ovoj godini potrošnja je smanjena za 80.000 metara kubnih u odnosu na prošlu godinu, izjavio je Srni direktor preduzeća "Vodovod" Trebinje Miodrag Batinić.

Batinić je rekao da je razlog manje potrošnje, najvjerovatnije, ovogodišnja hidrologija, budući da je u maju i junu u Trebinju bilo dosta padavina, te izrazio nadu da će ova godina za preduzeće biti završena u pozitivnom bilansu.

"Fakturisano je oko 80.000 metara kubnih manje nego što je predviđeno planom koji je baziran na prošlu godinu", rekao je Batinić.

On je napomenuo da je završen projekat rekonstrukcije rezervoara "Vrelo oko", u šta je preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" uložilo tri miliona KM.

"Preduzeće `Vodovod` je ulagalo dodatna sredstva u rezervoar `Vrelo oko`, gdje je napravljen i u funkcionalnom i vizuelnom smislu reprezentativan objekat", rekao je Batinić i dodao da se očekuje upotrebna dozvola za taj objekat od preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici".

Prema njegovim riječima, urađen je značajan iskorak kad je riječ o dijelu rekonstrukcije vodovoda.

Miodrag batinic.jpg

"Do sada smo završili oko 3.800 metara cjevovoda, zamijenili novim u gradu i periferiji, produžili smo mrežu. Plan je bio da se rekonstruiše do dva kilometra, premašićemo ga u ovoj godini", rekao je Batinić.

On je dodao da je u planu da se do kraja godine rekonstruišu još dvije ili tri ulice u gradu, navodeći da je to jedini put da se smanje gubici i obnovi vodovodna mreža koja je duga 200 kilometara.

Direktor trebinjskog "Vodovoda" kaže da prečistač otpadnih voda u gradu funkcioniše korektno, navodeći da postoje manji problemi koji se otklanjaju.

"U toku je tender gdje bi trebalo da kupimo uređaj za dehidrataciju mulja. Za te namjene obezbijeđena su sredstva od Ministarstva finansija Republike Srpske i Fonda za zaštitu životne sredine. Imamo jedan stari uređaj koji smo uspjeli da održimo u funkciji, ali su, prema procedurama, potrebna dva", rekao je Batinić.

On je napomenuo da su u toku ove godine aplicirali na tri IPA projekta prekogranične saradnje sa Crnom Gorom i Hrvatskom, u okviru kojih je planirana nabavka opreme, unapređenje i praćenje sistema, a rezultate tih projekata očekuju do kraja