Velez tragedija.webp

Trideset dvogodišnji planinar iz Srbije poginuo je u subotu u popodnevnim časovima prilikom pada sa stijene na planini Velež, ne mogavši savladati uspon do vrha planine, a helikopter koji je došao u nedjelju ujutro izvukao je beživotno tijelo mladića čija je porodica o svemu već obaviještena.

Mladić se sa grupom planinara uputio ka vrhu planine, ali on nije mogao savladati cjelokupan uspon i rekao drugovima da se vraća nazad, a kada su se oni vraćali vidjeli su navodno odron na veoma strmom dijelu puta i pogledavši odatle ugledali njegovo tijelo na jednoj planinskoj ferati duboko ispod mjesta na stazi na kome su bili.

Malo prije mjesta pada on je sreo jednog svog druga koji je zaostao posljednji u koloni i rekao mu navodno da se vraća jer smatra da ne može savladati uspon, pa su drugovi pažljivije i pregledali taj dio, da bi ga ugledali na ferati.

Da nije došlo ni do kakvog incidenta i da nema elemenata krivičnog djela potvrđeno je u Okružnom tužilaštvu u Trebinju, pa je isključena i sumnja da je mladog planinara neko gurnuo.

Zbog očiglednog nesrećnog slučaja neće biti potrebe ni za odbukcijom tijela, tako da će ono biti predato porodici.

Pad planinara su prijavili njegovi drugovi vraćajući se nakon uspona, pozvavši Gorsku službu spašavanja, a oni odmah potom Policijsku stanicu Nevesinje u subotu oko 19.15 časova, pa su pripadnici i jednih i drugih odmah izašli na lice mjesta, gdje su djelovali na spašavanju i izvlačenju tijela zajedno sa pripadnicima Civilne zaštite Opštine Nevesinje.