Kampus fotografije3.jpg

U okviru “Superexposure 03”, u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je izložba radova Volfganga Lernera, umjetnika iz Austrije pod nazivom “Grad bez kvaliteta”, inspirisana romanom Roberta Musila “Čovjek bez svojstva”.

Ovo je treća godina kako Kulturni centar organizuje Kampus za fotografiju i savremenu umjetnost pod nazivom "Superekspozicija", a sam naziv je nastao od vrste termina koji se koristi u fotografiji u jednoj tehnici za otvor blende.

Prema riječima direktora Kulturnog centra Miljana Vukovića, na prvom Kampusu postavljeni su temelji jer je želja da ovo bude jedna vrsta odgovora na nezaobilaznost fotografije u savremenom vizuelnom jeziku i komunikaciji.

"Predavači su birani da imaju jednu vrstu sopstvenog odgovora i vrste upotrebe fotografije u umjetničkom jeziku i u svakodnevnom umjetničkom govoru. Svaki od predavača ima različit pristup u upotrebi fotografije kao neke vrste umjetničkog jezika. Svi su oni vezani za fotografiju, ali na način da je neko koristi u klasičnom obliku kao fotograf do onog ko to koristi samo kao polazište za neko ishodište ili neki krajnji rezultat u svom nekom likovnom ili poetici koju radi", rekao je Vuković.

Volfgang Lerner, koji je predavač, istakao je da je polaznicima Kampusa predstavio svoje prve radove dok je bio student, a zatim je pokazao kako je tekao razvoj ideja bavljenja fotografijom na različite načine.

Kampus fotografije2.jpg

"Od prvih studentskih dana do danas u tematskom smislu se nije mnogo promijenilo. Ja se od početka svoje prakse bavim urbanim pejzažima i istraživanjem različitih gradova. Ta se istraživanja u većini kreću od velikih metropola kao urbanih centara na međunarodnom nivou, a kroz istraživanja me zanima ono što je danas moderno, a to su putovanja. Ta putovanja širom svijeta istražujem kroz fotografiju i pronalazim zajedničke tačke svim tim metropolama. Ova izložba se bavi Trstom i moj plan je da još prikupljam dodatno materijala o Trstu i da dopunim izložbu", kazao je Lerner.

Prvi put je u Hercegovini, a prije nekoliko godina izlagao je u Banjaluci, a bio je i u Sarajevu.

"Prvih nekoliko dana sam istraživao okolinu Trebinja, a dva dana sam obilazio urbani dio grada. Sada filtriram sve ono što sam doživio i vidjeću šta iz svega toga može biti kao projekat kojim bi se bavio u umjetničkom smislu. Trebinje je veoma specifično u odnosu na gradove u kojima sam ranije bio i sam krajolik i pejzaž koji ga okružuje je drugačiji u odnosu na većunu evropskih gradova u kojima sam radio projekte", objasnio je Lerner.

Volfgang Lerner je rođen 1980. godine u Beču gdje je završio Univerzitet primjenjenih umjetnosti. Do sada je imao više samostalnih i kolektivnih izložbi u Austriji, Rusiji, Velikoj Britaniji, Meksiku… Dobitnik je prestižne Henkelove nagrade za mlade umjetnike.

Kampus fotografije1.jpg

Treći kampus za fotografiju i savremenu umjetnost “Superexposure 03” organizuje Kulturni centar Trebinje uz podršku Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske, Grada Trebinja i Austrijskog kulturnog foruma, a prisustvuje 15 studenata iz BiH, Crne Gore i Srbije.