Marko kraljevic.jpg

Među zanimljivim lokacijama u Srbiji o kojima se ne govori često je i jedan manastir u istočnoj Srbiji. Njega prati legenda o grobu čuvenog narodnog junaka Marka Kraljevića.

Manastir Koroglaš se nalazi u neposrednoj blizini Negotina, kod sela Miloševo. Nema pouzdanih podataka ko ga je i kada zidao, ali se pretpostavlja da ga je sagradio kralj Milutin početkom XIV vijeka.

Narodno predanje kaže da je na tom mjestu sahranjen baš Marko Kraljević pošto je ranjen, na Šarcu, preplivao Dunav iz Vlaške nakon bitke na Rovinama. Njemu je za dušu tu podignut manastir, pišu na sajtu visiteastserbia.rs.

Manastir je bio živopisan, ali su se sačuvali samo ostaci fresaka. Pored crkve nalazi se srednjovijekovna nekropola koja je samo djelimično ispitana. Kada su arheolozi tokom iskopavanja u blizini sela Miloševo našli staro groblje sa oko 150 preminulih i ustanovili da je u 14. vijeku kod Miloševa izgrađen manastir Koroglaš, među tamošnjim narodom raširilo se vjerovanje da u blizini mora biti i grob junaka Kraljevića Marka, piše opanak.rs.

Manastir_Koroglas.jpg

I uprkos tome što istorija bilježi da je Marko poginuo u Rumuniji u bici na Rovinama, drevna legenda kaže da je Markov grob baš kod ovog manastira, ali i da krije veliko zakopano blago koje mu je poklonila njegova milosnica vila Raviojla sa planine Miroč.