trebinjska-bolnica-5-1024x768-min.jpg

Posljednjih godina je smanjen broj oboljelih od tuberkuloze na području koje pokriva Bolnica Trebinje, a na Odjeljenju za pulmologiju su u proteklih godinu dana zabilježena dva slučaja.

Ovo je povodom Nedjelje borbe protiv tuberkuloze izjavila Dušanka Mićunović Jovanović, načelnica Odjeljenja za pulmologiju u trebinjskoj bolnici, napominjući da nije isključeno da se taj broj poveća.

"Posljednjih godina je smanjen broj oboljelih od tuberkuloze, ali u narednom periodu može doći do povećanja broja oboljelih od ove bolesti zbog toga što je došlo do pada imuniteta poslije pandemije virusa korona", kazala je Mićunovićeva, napominjući da treba voditi računa o tome da su simptomi tuberkuloze dosta podmukli, ali da u tim slučajevima temperature traje duže vremena, iskašljava se sukrvica i gubi se tjelesna težina, što bi trebalo uključiti alarme.

Marica Tomović, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Trebinje, kaže da će se od 14. do 21. septembra sprovoditi brojne aktivnosti te da su ljudi dovoljno informisani o tuberkulozi i njenom liječenju.

"Posjetićemo plućno odjeljenje trebinjske bolnice i odnijeti prigodne poklone pacijentima, ali svake godine obilazimo i socijalno ugrožene porodice, dok se u okviru predavanja o prvoj pomoći učenicima skreće pažnja i na problem tuberkuloze, kako se prenosi i kako se dobija", kazala je Tomovićeva.

Ona dodaje će se krajem naredne sedmice na Trgu slobode građanima mjeriti šećer u krvi i krvni pritisak.

Nedjelja borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine od 14. do 21. septembra, sa ciljem podizanja svijesti stanovništva o tuberkulozi kao zaraznoj bolesti koja i dalje predstavlja zdravstveni problem u većem dijelu svijeta, te o značaju prevencije i pravovremenog liječenja ove bolesti. Uprkos tome što je izlječiva, tuberkuloza je bolest koja se javlja epidemijski u većem dijelu svijeta i danas je najsmrtonosnija zarazna bolest.

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske tokom 2022. godine prijavljeno je 80 novooboljelih od tuberkuloze, rekla je Srni epidemiolog u Institutu Jelena Đaković Dević.