Policija kim gracanica.jpg

Dvojicu srpskih mladića, braću Andriju i Mihajla Micića, sinoć su na očigled mještana, u centru Gračanice na Kosovu i Metohiji, pretukli pripadnici takozvane kosovske policije. Jedan od mladića prebačen je u bolnicu u Gračanici, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć, dok je drugi u policijskoj stanici.

Ispred Policijske stanice se potom okupilo nekoliko desetina građana koji traže da prestane policijska brutalnost prema mještanima.

Kosovski policajci su zaustavili automobil u kojem su se nalazila braća Andrija i Mihajlo Micić, a zatim im ispisali kaznu na albanskom zbog neaktiviranja pojasa.

Jedan od braće je, tvrde svjedoci, upitao zbog čega im kaznu pišu na albanskom, a ne na srpskom, nakon čega je uslijedila brutalna reakcija policajaca albanske nacionalnosti, piše RTS.

-Znaš li ti gdje živiš - upitao je policajac, prema riječima očevidaca, prije nego što je počeo da ih udara, prenosi Tanjug.

Očevici kažu da braća nisu ničim isprovocirali policijsku reakciju.

Među građanima koji su se okupili ispred stanice policije u Gračanici je i predsjednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja kaže da su privedena dva srpska mladića stara 19 i 24 godine.

Ukazuje da je prilikom privođenja nad mladićima primijenjena prekomjerna sila, da je jedan od njih  povrijeđen, te da je zatražio ljekarsku pomoć.

-On se i dalje nalazi u bolnici pod opservacijom je ljekara i sve dok ne dobijemo izvještaj ljekara ne možemo da znamo u kakvom je stanju. Što se tiče izvještaja policije, nismo ga dobili jer lokalna policija nije dala nikakvo saopštenje, čeka se odgovor regionalne istražne policije koja je preuzela slučaj - navodi Šubarićeva.

Ukazala je na to da je narod uznemiren i poručila da će ostati ispred stanice policije dok mladići ne budu pušteni.