Dodik-Tuzilastvo.jpeg

Tužilaštvo BiH u optužnici protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika kojeg RS ne priznaje, traži da se njemu zabrani političko djelovanje na deset godina.

Kako pišu neki mediji, Tužilaštvo traži izricanje mjera zabrane obavljanja funkcije predsjednika RS i zabrane obavljanja bilo koje javne funkcije u skladu sa odredbama Krivičnog zakona BiH.

Podsjećamo, Dodiku kao i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS, na teret se stavlja to što su odbili da izvršavaju odluke visokog predstavnika.

Prema navodima optužnice, Dodik je, potpisujući Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa u Republici Srpskoj, svjesno prekršio odluku, kako se navodi, visokog predstavnika iako je, dodaje se u optužnici, bio svjestan da su te odluke u BiH obavezujuće u skladu sa ovlašćenjima koja su mu data Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

Tužilaštvo BiH predložilo je za Lukića mjeru zabrane obavljanja direktorske funkcije u Službenom glasniku u narednih deset godina, kao i zabranu obavljanja bilo koje javne funkcije.

Branilac predsjednika Srpske Goran Bubić ranije je rekao da je potvrđivanjem optužnice protiv Dodika i Lukića Sud BiH uvučen u pravosudni "živi pijesak".