Dodik.webp

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanka sa zvaničnicima Republike Srpske rekao je da učesnici sastanka neće prihvatiti odluke Suda BiH jer se na njihovu objektivnost ne može računati.

Dodik je naglasio da ukoliko bude nametnut zakon o imovini da će biti održana sjednica Narodne skupštine i proglašena nezavisnost Republike Srpske.

Nakon sastanka Dodik je rekao da je postignuto potpuno jedinstvo, te da je Republika Srpska sposobna i spremna da brani svoj Ustav, suverenitet i teritorijalni integritet.

Učesnici sastanka odbacili su i optužnicu podignutu protiv predsjednika Republike Srpske i drugih uz konstataciju da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija.

"Njihovo djelovanje nema veze sa pravom i zakonom, a to najbolje govori činjenica da djeluju u skladu sa zakonom koji je nametuno stranac", rekao je Dodik.

Govoreći o radu na nivou BiH, Dodik je rekao da se prioritetno moraju riješiti pitanja Ustavnog suda BiH, odnosno donošenje zakona, rješavanje statusa stranaca te da je prihvatljivo da Apelaciono odjeljenje Suda BiH može biti smješteno u Banjaluci.

On je rekao da je Republika Srpska spremna da razgovara i o Izbornom zakonu BiH.

"Potrebno je donijeti novi izborni zakon koji može samo da odredi pravac CIK u smislu biranja članova Predsjedništva BiH i poslanika Parlamenta BiH. Republika Srpska po Ustavu BiH ima pravo da provede izbore za sve druge nivoe, a to su predsjednik Republike Srpske, Narodna skupština, lokalne izbore, delegate u Dom naroda i Vijeće naroda", rekao je Dodik.

Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, rekao da je optužnica protiv Dodika nije pravno utemeljena te da je izvan mandata OHR-a i nekoliko ambasada.

"Oni funkcionišu po principu narko kartela. Niko ih nije izabrao, to je kartel politika i nije regularna politika. Nama je drago da smo ozbiljno pokazali da je ta politika nesprovodiva u Republici Srpskoj. Ona više uništava BiH i razara BiH jer se Srpska pokazala nesalomljivom", rekao je Stevandić.

Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, rekao je da je Republika Srpska privržena Dejtonskom mirovnom sporazumu. "Složili smo se da je Šmit nelelgalan i da je najveći uzročnik krizne situacije u BiH", rekao je Košarac dodajući da se na nivou BiH neće odlučivati ni o jednom zakonu dok se na dnevni red ne stavi Zakon o Ustavnom sudu BiH.