masline manastir tvrdos (2).jpg

Na području grada Trebinja u poslednjih nekoliko godina sve je više onih koji su odlučili da se bave uzgojem maslina, a upravo maslinarstvo ponovo je postalo brend trebinjskog manastira Tvrdoš, koji je vijekovima bio čuven i po vinima i po maslinovom ulju.

Manastir Tvrdoš svakog svog posjetica ostavlja bez daha zbog svoje ljepote, a dodatno je ukrašen sa oko 1.600 stabala maslina, biblijskog drveta koje je čitave godine zelenog lista.

- Obnova maslinjaka u manastiru Tvrdoš nadomak Trebinja počela je 1999. godine, zaslugom vladike Atanasija, koji je iz Grčke donio prve sadnice maslina, a nakon više od 20 godina imamo više od 1.600 stabala grčkih i italijanskih sorti. Maslina je biblijsko drvo, simbolika liturgijskog i crkvenog života, plemenito drvo koje, kao i svako drvo, traži ljudsku pažnju i brigu - rekao je za "Večernje novosti" jeromonah Porfirije iz manastira Tvrdoš.

Hercegovačka maslina uskoro bi trebala biti zaštićeni brend, a već sada po kvalitetu može se mjeriti sa najkvalitetnijim maslinama na svetu.

- Jedino u zapadnoj Hercegovini i ovdje kod nas u Trebinju maslina može da se uzgaja, a po tim karektirstikama maslinovog ulja ono će uskoro postati zaštićeni brend. Bog nam je dao sunce i vodu, koju toliko ne traži ali drvo masline traži da je strmina i da ima sunca - dodao je jeromonah.

masline manastir tvrdos (1).jpg

Ovo stablo izuzetno je zahvalno, ali kao i svaka druga biljka zahtijeva svakodnevni rad.

- U drugom mjesecu počinje da se orezuje, a treba i nekoliko puta da se prska protiv bolesti do berbe. U svakom slučaju, maslina mora da se pazi i obilazi, odnosno svaka traži da joj dođeš i makar samo da je pogledaš - naglasio je jeromonah Porfirije.

Prema njegovim riječima, bratstvo manastira Tvrdoš nastaviće da širi svoje maslinjake.

- Najviše se bavimo proizvodnjom maslinovog ulja, uglavnom za manastirske potrebe i za prodaju u okviru manastira. Ovakvo ulje proizvedeno je na tradicionalan način bez ikakvih hemijskih dodataka, a ubijeđen sam da će u skorijoj budućnosti u Hercegovini maslinarstvo nadskočiti vinagradarstvo - zaključio je jeromonah Porfirije.

masline manastir tvrdos (3).jpg