Kristijan-Smit-OHR-min.jpg

Posjeta visokog predstavnika Kristijana Šmita Banjaluci nije bila definitivno dogovorena, saopšteno je iz OHR-a povodom njegovog najavljenog dolaska u najveći grad Republike Srpske, do kojeg na kraju nije došlo.

"Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom", saopšteno je iz OHR-a.

Napomene radi, Milorad Dodik, predsjednik RS, je danas na pres konferenciji ponovio da je Šmit nelegitiman, da ga RS ne priznaje i da nije dobro došao u Banjaluku.

U OHR-u ističu da je Šmit danas razgovarao sa Ćamilom Durakovićem, potpredsjednikom RS, o situaciji u vezi sa povratnicima i dogovorili su se da se uskoro sastanu i nastave ovaj razgovor.

"Takođe, u toku dana, visoki predstavnik se sastao sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nerinom Dizdarom. Usijane špekulacije o tome gdje bi i koga bi mogao posjetiti visoki predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine", dodaju iz OHR-a.