Herceg novi1.jpg

Odbornici Skupštine opštine Herceg Novi usvojili su odluku o bratimljenju Herceg Novog i Trebinja.

Potpredsjednik opštine Herceg Novi Mirko Mustur rekao je da je odluka o bratimljenju proistekla iz odnosa stanovnika dva grada koje se prenijelo na gradske uprave, a onda preko njih na razne oblasti, međunarodnu saradnju, sport, kulturu i turizam.

- Nadam se uskoro i na vodoprivredu, odnosno na povezivanje Trebinja i Herceg Novog novim vodovodom. Ovo je sjajna inicijativa koja će unaprijediti buduću saradnju dva grada - dodao je Mustur.

Odbornik Marina Vukalović rekla je da je bratimljenje došlo potpuno prirodno kroz istorijske i druge veze koje su preci gradili i branili.

- Mi samo ozvaničavamo viševjekovno prijateljstvo. Dijelimo istoriju, jezik, kulturu i običaje. Bratimljenjem se otvaraju mogućnosti da saradnja bude još intenzivnija u različitim oblastima, kao što su infrastruktura, turizam, kultura, sport, a sve s ciljem da ostvarimo benefite za naše građane - rekla je Vukalovićeva.

Ona je predložila je da Skupština opštine Herceg Novi uputi apel Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore da razmotre tehničke mogućnosti da bi se aktivirale dvije saobraćajne trake na graničnom prelazu Sitnica sa dodatnim carinskim kućicama sa obje strane prelaza za vozila koja su registrovana u Trebinju i Herceg Novom.

- Olakšavanje kretanja robe i putnika vjerujem da je strateški cilj obje administracije koje se mora tražiti kroz racionalizaciju prelaska graničnog prelaza Sitnica. Dobili bi veću posjećenost Herceg Novog, posebno u periodu glavne turističke sezone - dodala je Vukalovićeva.

Odbornik Marko Lučić istakao je da je riječ o istorijskom trenutku.

- Eparhija Zahumsko-hercegovačka prostire se na našem prostoru, što svjedoči o jakim vezama - rekao je Lučić, koji je uputio kritiku kolegama iz DPS-a što nisu prisustvovali sjednici.