Milorad dodik.webp

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i Miloša Lukića, v.d direktora Službenog glasnika Republike Srpske, potvrđeno je za "Nezavisne novine".

Tužilaštvo BiH, optužnicu protiv Dodika i Lukića, podiglo je 11. avgusta i oni se terete za krivično djelo neizvršavanja odluka visokog predstavnika u BiH. Tu optužnicu Sud BiH 18. avgusta je vratio na doradu, a u međuvremenu Dodikova odbrana tražila je izuzeće sudije Jasmine Ćosić – Dedović, ali taj zahtjev je odbijen.

Tužilaštvo Dodika i Lukića tereti za kršenje člana 203 a stav 1 Krivičnog zakona BiH. Taj član Krivičnog zakona BiH, upravo je nametnuo Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, i te njegove izmjene nisu objavljenje u "Službenom glasniku Republike Srpske".

"Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", glasi navedeni član zakona.