Turisti.jpg

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić najavio je danas u Trebinju promjenu postojećeg zakonskog okvira koji se tiče iznajmljivanja stanova/kuća na dan, navodeći da će svi vlasnici dvije i više jedinica ubuduće morati da se registruju kao pravno lice, ali i da za svakog gosta plaćaju boravišnu taksu, što do sada nije bio slučaj.

Šulić je, nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, rekao da u oblasti iznajmljivanja stanova/kuća na dan postoje brojne neregularnosti, a da će novo zakonsko rješenje, čiji je nacrt već urađen, urediti ovu oblast.

"Oni koji imaju jednu jedinicu za iznajmljivanje - moći će i dalje da djeluju kao fizička lica i da plaćaju godišnji paušal kao što je to sada slučaj. Međutim, oni koji imaju više jedinica - nacrt zakona predviđa da će plaćati boravišnu taksu za svakog gosta, odnosno ostale poreze u skladu sa zakonom. Oni će se morati registrovati, to jest biće pravna lica i biće dio novog jedinstvenog informacionog sistema, kao što će to biti i hoteli, moteli", naveo je Šulić.

On je pojasnio da će novi informacioni sistem biti obavezan za svakog vlasnika koji ima više od jedne jedinice za iznajmljivanje za smještaj.

"Čim gost uđe u smještaj - prva stvar će biti da vlasnik smještajne jedinice unese podatke u jedinstveni informacioni sistem, a ne kao do sada da od hotela i motela čekamo i po mjesec dana da dobijemo te informacije", naveo je Šulić.

Prema Šulićevim riječima, i u narednom periodu nastaviće se sa kontrolama iznajmljivanja smještaja od strane fizičkih lica, koja je nedavno sprovedena u Trebinju, a na onsovu podataka sa veb sajtova koji su namijenjeni za iznajmljivanje smještaja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić kazao je da mu je drago što će se zajednička inicijativa resornog ministarstva i Grada Trebinja uskoro ostvariti kroz zakonsko rješenje.

"Preduslov bilo kakvih reformi i uređenja određenih oblasti je zakonsko rješenje. Nacrt zakona je već spreman, očekujem da novo zakonsko rješenje bude usvojeno do kraja godine, kako bi se krenulo u dalje korake koji uređuju ovu oblast", dodao je Ćurić.

On je istakao da je u Trebinju evidentan i problem neizdavanja fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima, o čemu će biti upoznate i nadležne institucije od kojih se očekuje veći stepen kontrola.

"Imamo u planu da sagledamo mogućnost izmjene određenih pravnih akata tako da na svakom stolu u ugostiteljskom objektu bude istaknuto da gost nije dužan da plati račun ukoliko nije dobio fiskalni račun. U svakom slučaju, oba oblast se mora hitno urediti jer smo došli u situaciju da veoma rijetki objekti izdavaju fiskalne račune", dodao je Ćurić.