Policija uhapseni beograd.webp

Тринаестогодишњи ученикк београдске ОШ "Владислав Рибникар", Коста К., који је убио убио 10 особа, од тога деветоро дјеце и ранио још шест, постао је једино дијете на свијету које је починило овакав ужасан масакр, медији су уз његово име пришили још и "дјечак убица". Он је својим чином заувијек промијенио животе, не само своје породице, него и породице својих десет жртава.

Од тренутка хапшења, кад је тог кобног јутра након свог чина назвао полицију рекавши им да је "психопата који мора да се смири", дјечак се налази на једној београдској клиници, гдје љекари свакодневно прате његово стање, а под надзором је и криминалистичке полиције, пише Курир.рс.

У Србији је сваке године 1. септембар први дан нове школске године, а ову је "дјечак убица" дочекао у болници. Како преносе медији он је наставио школовање преко интернета. Негова настава одвија се по моделу који се користио у вријеме пандемије коронавируса. Масовни убица осми разред ће завршити преко посебне школе Др. Драган Херцог и наставу ће пратити из своје болничке собе.

Након два и по мјесеца, 18. јула дјечак убица је први пут проговорио о масакру који је починио. Појавио се пред тужилаштвом у поступку који се води против његовог оца, који се терети за тешко дјело против опште сигурности.

Отац дјечака убице, се сумњичи да је водио сина у стрељану, обучавао га да користи оружје, као и да је непрописно држао оружје. У поступку који се води против њега свједочио је управо дјечак убица. Он је четири сата испитиван путем видео линка. Били су присутни и родитељи неке од убијене дјеце. И они су постављали питања дјечаку који је убио њихову дјецу.

Није могао да објасни зашто је починио злочин

Дјечак није могао да објасни због чега је починио злочин, а једини разлог који је навео јесте "да је имао лоша осјећања према вршњацима."

- Изјавио је да се каје. Није желио да види слике другова које је убио и у објашњењу је рекао да му је непријатно - наводи се за медије.

Како се сазнаје, дјечак убица је свједочио да је на идеју да убија у "Рибникару" дошао мјесец дана прије злочина, гледајући један документарни филм. План је правио између двије и три седмице. Испрва је саставио краћи списак ђака које је намјеравао да убије, али га је напослијетку продужио са више имена. Тврди да је, наводно, листу састављао "тако да је више размишљао кога не би погодио".

Дјечак убица је тврдио да му "није било лако да дође до оружја". Сеф с пиштољем је био постављен веома високо, скоро при плафону, а морао је да сазна и шифру за откључавање.

- Кад га је тата откључавао видио сам да је шифра 637 - објаснио је дјечак убица како је дошао до оружја.

Дјечак убица је у исказу потврдио да његов отац воли оружје и да га је водио у стрељану. Ипак, рекао је да му први контакт с оружјем није омогућио отац, већ инструктор у стрељани. Описао га је као мршавог, сиједог, кратке косе и средњих година.

Једна од информација која је шокирала све је да је прије злочина дјечак убица претраживао на интернету и "да ли у Србији постоји доживотна казна затвора".

- Нисам знао да нећу одговарати, мислио сам да хоћу, због тога сам на интернету гледао да ли могу да будем осуђен на доживотну робију. Желио сам да знам шта ме чека - наводно је рекао истражиоцима.