Marinci.webp

Nekadašnji trebinjski Marinci, pripadnici 472. brigade Mornaričke desantske pješadije Jugoslovenske narodne armije, njih preko 40, okupilo se ovog vikenda u Trebinju, kako bi evocirali uspomene na svoj nekadašnji vojni rok koji su služili u ovom gradu, klase od 1971. do 1991. godine.

Marinci veterani su se ove godine okupili po šesti put, jer svoje dolaske, otakako su započeli druženja 2017. godine, nisu prekidali ni u vrijeme korone, kada su dolazili pojedinačno na staro zborno mjesto u bivšoj trebinjskoj kasarni.

Oni su se na platao u kasarni okupili i ove godine, gdje je najprije organizovana smotra na bivšem vojnom poligonu, a zatim obišli Spomen sobu palim borcima proteklog rata, obišli svoje nekadašnje vojno strelište Grab i nastavili druženje u Trebinju.

"Kada smo dolazili ovde na služenje vojnog roka i sa ovog poligona gledali Leotar – pomišljali smo da jedva čekamo da ga prestanemo gledati, ali kada smo odslužili vojni rok i odlazili - žao nam je bilo što to više neće biti moguće i sada jedva čekam da ponovo dođem u Trebinje i da pogledam ovu planinu iz perspektive grada", rekao je nakon postrojavanja Novosađanin Savo Pešić koji je u Trebinju služio vojsku uoči samog rata 1991. godine.

Koliko im je lijepo bilo u Trebinju i kakva topla sjećanja na vojničeke dane nose sa sobom najbolje je potvrdio Drago Pusovnik koji je iz Slovenije, iako sa zdravstvenim poteškoćama, automobilom došao u Trebinje.

Kaže da je u Trebinju služio pri sanitetu 1978. godine i svake godine jedva čeka da se susretne sa svojim "klasićima".

"Živim u jednoj opštini kraj Velenja i odatle sam sopstvenima automobilom, oko 800 kilometara vozio sam, iako je i supruga bila sa mnom, ali ja nisam dao da ona vozi, jer sam jedva čekao da se susretnem sa svojim drugovima, da se družimo do sutra, a onda nastavljam za Crnu Goru", kazao je Pusovnik.

Otkako je Mornarička pješadija davne 1971. godine iz Dubrovnika prešla u Trebinje, u tamošnjoj Kasarni "Sava Kovačević" su ostali sve do 1991. godine, kada je ovdje vojni rok služila posljednja klasa mornaričkih marinaca, pred raspad bivše Jugoslavije…

Oni su na ovom okupljanju sakupili novčani prilog i donirali ga Udruženju djece i omladine ometene u razvoju "Sunce nam je zajedničko".