celendzer 2.jpg

U Ukrajini je uništen tenk "Čelendžer 2", što se nije dogodilo tokom poslednjih skoro 30 godina korišćenja ovih tenkova britanske proizvodnje na ratištima, piše londonski Gardijan.

Uništavanje "Čelendžera 2" u blizini Rabotina, u oblasti Zaporožje, prvi je takav incident u poslednjih 30 godina u kojima su ovi tenkovi korišćeni u borbi, objavio je Gardijan pozivajući se na vojne stručnjake.

Snimak sa bojnog polja koji je tokom protekle noći kružio društvenim mrežama pokazuje uništavanje britanskog tenka. Na početku klipa, snimljenog iz automobila koji je učestvovao u borbi, “Čelendžer 2” sa svojom prepoznatljivom cijevi vidi se obavijen gustim, sivim dimom nakon incidenta na bojnom polju.

Zapadni izvori su danas naveli da je tenk prvi put udario u rusku minu u ponedjeljak, koja je raznijela zadnji odjeljak za gorivo, zbog čega je bio imobilisan. Posada se zatim bezbjedno evakuisala, ali dok je oklopno vozilo bilo u mirovanju, udario ga je dron Lanset, prenosi Gardijan.

Tipična posada “Čelendžera 2” sastoji se od četiri osobe, a municija tenka je smještena u odvojenim pregradama, za razliku od ruskih ekvivalenata, kako bi se spriječilo da eksplodira ako dobije direktan udarac. Ali u ovom slučaju je bio pogođen rezervoar za gorivo, navodi britanski list.

Nijedan “Čelendžer 2” nije izgubljen u borbi od kada je prvi put raspoređen 1994. godine, piše Gardijan. Britanija je dala 14 tenkova Ukrajini ranije ove godine, a nije poznato da li su bili široko korišćeni na liniji fronta u poslednjih nekoliko nedelja. Britanija ima 213 preostalih tenkova “Čelendžer 2” nakon što je 14 donirala Ukrajini, iako je poslanicima u martu rečeno da je 157 na raspolaganju za operacije, dodaje Gardijan. Jedina druga zemlja koja koristi tenkove je Oman.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije nije demantovalo da se na snimku prikazuje “Čelendžer 2” i nezvanično je prihvatilo da je jedan od britanskih tenkova izgubljen, piše Gardijan.