Kosarka srbija.webp

Košarkaši Srbije izborili su plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

“Orlovi“ su danas u Manili bez većih poteškoća savladali Dominikansku Republiku sa 112:79. Protivnik u četvrtfinalu u utorak biće joj SAD ili Litvanija koji u ovom trenutku igraju svoj meč. Računica je bila jasna, “orlovi“ su morali pobijediti. Srbija je kao drugoplasirana selekcija iz grupe I otišla dalje, jer je Italija jutros trijumfom nad Portorikom osigurala pol poziciju. Bilo je to moćno izdanje srpskog tima. Nakon poraza od Italije, neko je morao platiti ceh, a to je bila Dominikana.

Počelo je trojkom Vanje Marinkovića (3:0), a onda su pogodili Milutinov i Bogdanović za 7:2. Zatim je Bogdanović pogodio trojku za 10:4. Igrala je Srbija u tim trenucima sjajno. Poslije pet minuta puleni Svetislava Pešića su imali plus 9 (16:7). Marinković je bio razigran sa sedam poena. Drugom trojkom Bogdanovića Srbija je u 7. minuti prvi put imala dvocifrenu prednost (21:9), a onda su Dominikance bacili u nokdaun Marinković i ponovo Bogdanović za velikih 26:9. Nakon prve četvrtine rezultat je glasio 29:15. Bogdanović i Marinković su imali po 10 poena.

U drugoj četvrtini Srbija je održavala, ali i povećavala veliku prednost. Proigrali su i ostali košarkaši Srbije, Marko Gudurić i Stefan Jović. U 14. minuti je bilo 40:20. Poslije prvog poluvremena Srbija je imala plus i jasno je da se već tada našla nadomak četvrtfinala.

U drugom dijelu Srbija je kontrolisala dešavanja na terenu. Niti jednog trenutka nije dolazilo pitanje pobjednika. Za razliku od meča sa Italijanima, srpski košarkaši su bili fokusirani što je na kraju rezultiralo sigurnom pobjedom. Svi su dali svoj doprinos. Bogdanović se iskupio za nešto lošije izdanje protiv Italije, Marinković je odigrao najbolji meč na turniru, a blistali su Milutinov i Stefan Jović.

Najefikasniji u redovima Srbije bili su Bogdan Bogdanović sa 20 poena, Vanja Marinković je dodao 16, isto kao i Nikola Mulitinov. Stefan Jović je imao sjajan učinak od 12 poena, šest skokova i sedam asistencija. Dvocifreni su bili Petrušev (14) i Gudurić (10). Svi igrači koji su bili u rosteru su se upisali u listu strijelca. Kod Dominikane očekivano je prvo ime bio Karl-Entoni Tauns sa 25 poena. Četvrtfinalni mečevi igraju se 5. i 6. septembra.