Izlozba radova dusana markovica2.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba slika i instalacija pod nazivom “Kako vetar duva”, autora Dušana B. Markovića, akademskog slikara i vajara iz Beograda.

 Prvi put izlaže u Trebinju i oduševljen je gradom. Izložba se sastoji od tri cjeline, a tu je dvadesetak instalacija slika, kombinovanim sa radovima u papiru koje izlaze u prostoru.

"Slike stoje kod mene u ateljeu dok ne završim i trebalo mi je nekoliko mjeseci da završim ovaj ciklus. Kad sam bio mlađi značile su mi nagrade jer je to potvrda za nešto što si uradio", istakao je Marković.

Kontinuitet u radu i stvaralaštvu Dušana B. Markovića od 1974. godine, kada je završio Fakultet likovnih umjetnosti, do današnjih dana postoji jer radi od projekta do projekta, razradi temu pa onda pravi projekat.

"Normalno je da vrijeme u kome umjetnik živi, osjeća, i on sjedne, sredi utiske i pretvara u likovni izraz. Da li će to neko pročitati ili neće, ili će to neko kasnije vidjeti na to umjetnik ne može da utiče. Njegovo je da odradi i da pusti publiku da reaguje. Kod mene nema ravnodušnih ili su protiv ili za. To je za mene najbitnije jer ako ste ravnodušni u umjetnosti to nije dobro", rekao je Marković.

Izlozba radova dusana markovica1.jpg

Izložba “O povijanjima ili – kako vetar duva” nastala je 2019. godine kada je i dobila ovaj naziv.

"Kako vjetar duva je kao prilagođavanje svim vjetrovma koji duvaju s sjevera, istoka, zapada, juga. Mi smo na vjetrometini, malo se savijamo, malo se uzdižemo, uspravimo, pa opet. Svaki dan sam u ateljeu u Dorćolu i puno radim", kazao je Marković.

Izložbu slika i instalacija Dušana B. Markovića organizovao je Kulturni centar Trebinje u okviru manifestacije Trebinjsko kulturno ljeto, a izložba je otvorena do 15. septembra.

Izlozba radova dusana markovica3.jpg