nevesinje.jpg

Pripadnici EUFOR-a stigli su sinoć, a za sada nema potvrde da li je u pitanju pojačano prisustvo zbog najavljenih protesta na entitetskoj granici između Mostara i Nevesinja.

Na entitetskoj liniji na magistralnom putu Mostar-Nevesinje danas u 18.00 časova biće održano protestno okupljanje i tridesetominutna obustava saobraćaja nakon što je zabranjen skup ispred Suda i Tužilaštva BiH u Sarajevu u znak podrške predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Organizatori su pozvali građane sa područja istočne Hercegovine da se u što većem broju okupe na entitetskoj liniji kod Nevesinja i iskažu svoje nezadovoljstvo zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića.

Organizatori na skupu očekuju građane iz Trebinja, Gacka, Berkovića, Ljubinja, Bileće i Nevesinja.

Stranka demokratske akcije osudila je poziv na današnje okupljanje i pozvala EUFOR da "reaguje", kao i Tužilaštvo BiH.

"Pozivamo EUFOR da reaguje u skladu sa mandatom propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumomom koji im, između ostalog, nalaže obavezu sprečavanja ometanja kretanja civilnog stanovništva. U protivnom, snosiće odgovornost za kršenje Sporazuma i sve potencijalne negativne posljedice ovog čina", navodi se u saopštenju SDA.