Bileca opstina.jpg

Stimulativne otpremnine jedini su spas za prenatrpanu bilećku administraciju, a dva miliona maraka koliko im je obećao predsjednik Srpske Milorad Dodik trebali bi da budu isplaćena u ovom mjesecu kako bi se riješio višegodišnji problem viška radnika.

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović rekao je za “Glas Srpske” da imaju čvrsto obećanje ministarke finansija RS Zore Vidović da će obećani novac za otpremnine na njihovom računu biti u septembru.

Plan je da otpremnine bude u rasponu od 23.000 do 28.000 maraka, a Vujović ističe da se za otpremnine do sada prijavilo 29 zaposlenih u opštini i ostalim ustanovama čiji je osnivač lokalna zajednica.

Prema njegovim riječima, optimalno bi bilo da taj broj bude 80, ali nije optimističan da će se taj plan ostvariti.

- Ako ne bude smanjenja broja radnika i otpremnina, nećemo nikad krenuti naprijed - rekao je Vujović.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić rekao je za “Glas Srpske” da je prethodnih dana u Bileći razgovarao sa predsjednikom Sindikalne organizacije organa Opštinske uprave Nikolom Lerom.

- Radnici su razočarani jer i dalje čekaju na otpremnine. Plate im kasne po pola godine, neki dan su dobili martovsku. Primorani su da svoje zarade naplaćuju prinudnim putem - rekao je Marić.

U bilećkoj administraciji radi više od 200 radnika, a više od 60 odsto budžeta odlazi na plate.

Tračak nade

Načelnik Bileće Veselin Vujović rekao je za “Glas Srpske” da je ta opština nekada bila privredni gigant. Danas od toga nema ništa, ali i dalje tinja tračak nade da će biti bolje.

 - Imamo investitore koji su raspoloženi da ulažu u solarnu energiju, ali i tu zavisimo od Vlade RS odnosno ko će dobiti koncesije. To bi takođe bio jedan vid pomoći našoj opštini i opstanku ljudi na ovom području - rekao je Vujović.