Policija .jpg

Maloljetnici pritvoreni u službenim prostorijama podgoričke policije službeniku uzeli karticu za otvaranje vrata i mobilni telefon i odšetali kroz garažu. Iz Uprave policije danima ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” u vezi s ovim slučajem

Iz policijskog pritvora u Podgorici 1. juna nije pobjegao samo sedamnaestogodišnji L. H. (2006), koji je potom osumnjičen za teško ubistvo, već još dva maloljetnika, V. Z. i B. Z., nezvanično saznaju “Vijesti”.

Prema istim informacijama oni su tom prilikom od službenika policije podgoričkog Odjeljenja bezbjednosti (OB) ukrali mobilni telefon i službenu karticu i nesmetano se udaljili iz zgrade.

Isti izvor navodi i da su mogli, da su htjeli, da omoguće i drugim pritvorenicima da napuste službene prostorije OB.

Iz Uprave policije (UP), na čijem je čelu Nikola Terzić, ranije su “Vijestima” potvrdili bjekstvo L. H. i kazali da će zbog toga jedan službenik te institucije disciplinski odgovarati. Nisu odgovorili i na dodatna pitanja redakcije u vezi sa bjekstvom i druga dva maloljetnika. Upit je poslat 28. avgusta.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici Duško Milanović juče je kazao “Vijestima” da “u ovom tužilaštvu zasad nije formiran predmet u vezi sa postupanjem policijskih službenika u odnosu na mldb. L. H., V. Z. i B. Z., a povodom njihovog bjekstva iz prostorija za zadržavanje UP OB Podgorica”.

Kako je “Vijestima” ispričao nezvanični izvor, u vrijeme bjekstva, L. H. se nalazio u jednoj, a druga dva maloljetnika, V. Z. i B. Z., u drugoj pritvorskoj prostoriji. Jedan od njih je, postavljajući “lopovsku”, pomogao drugome da izađe kroz otvor za ventilaciju, nakon toga je sa druge strane otvorio i prostoriju u kojoj je bio sa cimerom i ovu u kojoj je L. H.

Pošto su izašli iz pritvorskih soba, navodi isti izvor, oni su od službenika policije, koji je spavao, uzeli mobilni telefon i karticu koja omogućava otključavanje vrata. Potom su, navodi izvor “Vijesti”, kroz garažu izašli i tako napustili zgradu Uprave policije.

Tri maloljetnika, kako je nezvanično rečeno redakciji, poznaju se od ranije i zajedno su vršili i krivična djela - krađe.

L. H. je, po bjekstvu iz pritvora 1. juna, pet dana kasnije lišen slobode, pod sumnjom da je počinio krivično djelo teško ubistvo. Leš sedamdesetdvogodišnje F. B. pronađen je 6. juna na Vrelima ribničkim, u naselju Konik, u Podgorici, a istog dana policija je obavijestila javnost da je uhapsila starijeg maloljetnika zbog sumnje da je počinio taj zločin.

Iz UP su tada saopštili da su ih o beživotnom tijelu starije ženske osobe obavijestili građani. Javnost nije informisana ni da je L. H. pet dana prije nego je nađen leš starice, bio u pritvoru zbog drugog krivičnog djela i da je i pobjegao iz pritvorskih prostorija.

Slučaj je u javnost dospio nakon što se L. H. samovoljno udaljio iz Centra za djecu i mlade “Ljubović”, gdje je, zbog krivičnog djela teško ubistvo, po isteku pritvora 60 dana, a do okončanja pripremnog postupka, smješten po rješenju Višeg suda.

“Vijesti” su, imajući uvid u spise suda, saznale da je sud, pri izricanju privremene mjere smještanja u “Ljubović” bio u saznanju da je L. H. prije ubistva starice bio lišen slobode i da je pobjegao iz pritvorskih prostorija u Podgorici. Nije, međutim, bilo poznato i kada se to tačno desilo u odnosu na ubistvo. “Vijesti” su tada uputile pitanja, nakon čega je Uprava policije potvrdila navode o bjekstvu i precizirala da je L. H. iz pritvora pobjegao 1. juna.

Tada su rekli i da je maloljetnik u službenim prostorijama boravio zbog drugog krivičnog djela i da je, zbog bjekstva L. H., protiv jednog službenika pokrenut postupak zbog teže povrede službene dužnosti. Nisu, međutim, nijednom spomenuli da su istog dana, s tim maloljetnikom policiji pobjegla i dva njegova vršnjaka.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), na čijem je čelu Filip Adžić, prije dva dana rekli su “Vijestima” da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije pokrenulo postupak utvrđivanja odgovornosti zbog bjekstva L. H. iz policijskog pritvora u Podgorici. Kazali su i da inspektori tog sektora MUP-a istovremeno povjeravaju i postupanje policije, nakon zahtjeva za pomoć uprave “Ljubovića”, gdje je maloljetnik, nakon što je osumnjičen za teško ubistvo, bio smješten, pa pobjegao.

L. H. je nakon tog bjekstva počinio još jedno krivično djelo - teška krađa, a nakon što je poslije trodnevne potrage uhvaćen, određen mu je pritvor u trajanju 30 dana.

Zbog bjekstva maloljetnog lica iz pritvorskih prostorija, detalje i u kojem je smislu cijenjena odgovornost policijskog službenika, od UP tražio je i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

U vezi sa postupanjem policije “Vijesti” su uputile zahtjev za slobodan pristup informacijama i tražile uvid u svu dokumentaciju koja se odnosi na događaj od 1. juna, kao i dokumentaciju u svim postupcima koji su se vodili, odnosno koji se vode kod MUP-a i/ili Uprave policije u odnosu na službenika koji je, prema UP, jedini odgovoran za bjekstvo maloljetnika iz pritvora.

Za tešku krađu predlagan zatvor
Iz ODT Podgorica juče su kazali “Vijestima” da je u tom tužilaštvu protiv maloljetnih L. H., V. Z. i B. Z. formiran predmet “zbog osnovane sumnje da su izvršili produženo krivično djelo teška krađa”.

“Navedena lica su po nalogu postupajućeg tužioca lišena slobode, nakon čega je predloženo sudu da im odredi pritvor. Ovo tužilaštvo je dana 4. 7. 2023. godine Osnovnom sudu u Podgorici protiv navedenih lica podnijelo predlog za izricanje kazne maloljetničkog zatvora”, navodi se u odgovoru “Vijestima”.

U vrijeme izricanja tog predloga, L. H. je bio u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično djelo teško ubistvo. Prema informacijama redakcije, druga dva maloljetnika u to vrijeme bila su u bjekstvu, prenose Vijesti.me