Tvrdos slava3.jpg

Na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, vladika Dimitrije načalstvovao je Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Tvrdoš, gdje ovaj praznik proslavljaju kao manastirsku slavu.

Preosvećenom vladici sasluživalo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, kao i mnogi gosti iz različitih eparhija SPC.

Obraćajući se bratstvu manastira i gostima, vladika Dimitrije je rekao da je Majka Božija uvijek blizu čovjekovoj duši, srcu i usnama.

"Kada nastupe teškoće, čovjek je pozvan da se obrati Majci Božijoj da prosvijetli razum, srce i jezik, da ispravi djela, da namjere upravi na pravi put i da čovjeka privede Carstvu njenog Sina", kazao je vladika.

Tvrdos slava4.jpg

Podsjećajući na riječi otaca, vladika je istakao da je Majka Božija postavši nova Eva, postala majka samog života – majka Hristova i na taj način ona je slika Crkve.

"U crkvi se čovjek krštenjem rađa za novi život, za blagodatni život, a slika crkve Božije u Hercegovini je manastir Tvrdoš", dodao je vladika Dimitrije.

Blagoslovom vladike Dimitrija, nakon Jevanđelja, besjedio je otac Mihajlo, iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Tvrdos slava2.jpg