Dzez festival trebinje 2023.jpg

Nastupom Oleg Kirjev kvarteta iz Rusije u rok baru "Underground" počeo je drugi "Trebinje džez festival".

Svjetski priznati saksofonista Oleg Kirijev prvi je ruski muzičar koji je ukombinovao etno-džez motive sa baškirskim narodnim instrumentima. Pod uticajem tradicionalnog i latinoameričkog džeza, afričkih ritmova i azijske etno-muzike, Kirijev je stvorio autentičan stil i proslavio se sviranjem različitih muzičkih žanrova.

Kirijev se zahvalio organizatorima na pozivu da nastupi na ovom festivalu, navodeći da je džez zanimljiva i komplikovana muzika, koju mnogi vole.

“Vidim da i vi ovdje imate odlične i talentovane izvođače i očekujem dobre koncerte. Nisam ranije znao za ovaj lijepi grad i dobre ljude, a sada me za njega pitaju mnogi iz Amerike i Njemačke. Prošetao sam gradom i na prvi pogled mi se svidio. Nadam se ponovnom dolasku”, rekao je Kirejev, te dodao da je zaljubljen u srpski i balkanski narod sa kojima sarađuje u toj oblasti.

Kirjev je svirao u Beogradu, Nišu na "Nišvilu", a nedavno je snimio album koji se zove "Džez klasik" na kojem su svjetske poznate pjesme.

"Pripremili smo raznovrsnu muziku na koncertu. Sa jedne strane pravi američki džez, a sa druge strane srpsko-rusku priču. Večeras smo premijerno izveli i moju kompoziciju 'Jesen u Beogradu'", objasnio je Kirjev.

Džez festival organizuje Kulturni centar, a pokrovitelj je Grad Trebinje.