Spomenka likic.jpg

U utorak, 22. avgusta 2023. godine u Trebinju, preminula je Spomenka Likić, profesor muzike, pedagog, dirigent, stvaralac  i dugogodišnji istaknuti kulturni radnik Trebinja.

Bila je profesor muzičkog obrazovanja u bilećkoj i trebinjskoj gimnaziji, istovremeno, jer je ovih kadrova u Hercegovini u tom vremenu, baš nedostajalo. Bila je dugogodišnji profesor i direktor Muzičke škole u Trebinju, a uz sve svoje ne male obaveze, dugo godina rukovodila je Gradskim horom. Od osnivanja Centra za informisanje, kulturu i obrazovanje Trebinje, 1982. godine u ovoj ustanovi, rukovodila je sektorom kulture, sve do odlaska u zasluženu penziju.

Trag koji je ostavila za sobom  u ovoj firmi, ali i u kulturi Trebinja, dubok je i trajan.

Njena privrženost pravim kulturnim vrijednostima i danas je standard koji se do kraja poštuje u kulturnim programima, u kojima Centar za informisanje i obrazovanje, učestvuje kao organizator. A, to je „sve mora biti savršeno i na najvećem nivou“. Pamtimo njene riječi: „Kultura nije svašta, a jest sve.“ Ona je živjela kulturu.

Umjesto neke profitabilne  djelatnosti, u svom tek otkrivenom prostoru u Starom gradu, osadesetih godina, otvorila je  Galeriju „Veritas“, prvu u Hergegovini, u kojoj su se odvijali i najveći kulturni sadržaji i gdje su gostovala i najpoznatija imena kulturne scene tadašnje Jugoslavije.

Bila je jedan od onih, često neshvaćenih „pionira“  u našoj kulturi, kada su udarani temelji jednog novog kulturnijeg i savremenijeg Trebinja.

Svojim životom i djelom Spomenka Likić upisala se u anale zaslužnih ovog grada.

Spomenka Likić biće sahranjena 24. avgusta na groblju u Podglivlju u 15:00 časova.