Litija trebinje7.jpg

Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poručio je večeras u Trebinju da Gospod daje ljubav i čistotu svima kroz Božije zapovijesti, a sve to za malo truda da svi poslušaju Jevanđelje i Božiju riječ.

Vladika Dimitrije je obraćajući se okupljenima na Trgu slobode u Trebinju, nakon litije u kojoj je učestvovalo više hiljada građana povodom Preobraženja Gospodnjeg - krsne slave hrama i grada Trebinja, poželio da Bog da da molitvom, vjerom, ljubavlju i nadom svi proslavlju Gospoda, te da srce bude prostor proslavljanja Boga.

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije prenio je okupljenima pozdrave naroda Kosova i Metohije, rekavši da svuda gdje živi srpski narod Gospod mu je podario krst, raspeće i stradanje koje približuje Bogu i veže za Boga.

"Bez stradanja i raspeća, nema vaskrsenja, koliko god je težak krst koji nosimo, nije nam težak jer je Gospod sa nama", rekao je vladika Teodosije.

Episkop Teodosije je ukazao da je Bog darovao blaženopočivše mitropolite Amilohija i Atanasija koji su bili živi primjer vjere Hristove i ljubavi Božije.

"Na nama je samo da nastavimo njihovim putem. Mi na Kosmetu ne bi mogli sami da opstanemo da nije arhijereja i vernog naroda. Među njima je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji nas redovno posećuje i hrabri i čini da krst koji nosimo bude lakši", rekao je episkop Teodosije.

Vladika Teodosije je istakao da Gospod sve preobrazi.

"Tako da ako sebe preobrazimo i ispunimo se blagodaću Duha Svetoga, onda će svi biti dostojni nasljednici svetih predaka koji su živjeli na ovim prostorima", dodao je vladika.