preobrazenje-.jpg

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i njeni vjernici obilježavaju danas praznik posvećen Svetom Preobraženju Gospodnjem.

Ova svetkovina se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, a posvećena je sjećanju na događaj njegovog preobraženja na gori Tavor u Svetoj zemlji (Izraelu), kada je on najavio svoje stradanje i slavu.

Preobraženje pada uvijek u vrijeme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza obogaćena vinom i ribom, a na kraju Svete liturgije osvećuje se grožđe.

Ikona Preobraženja nalazi se često na ikonostasima. Na njoj je predstavljen Hristos na gori, okružen svjetlošću, sa sagovornicima Ilijom i Mojsijem, dok trojica apostola - Petar, Jakov i Jovan, uplašeni leže na zemlji.

U narodu postoji vjerovanje da se ovim praznikom cjelokupna priroda preobražava.

Gora Tavor je izdvojena planina visine 588 metara u istočnom dijelu izraelske doline, u donjoj Galileji, devet kilometara jugoistočno od Nazareta.

Tavor znači centralna kupola prostora. Tavorska gora je potpuno odvojena od lanca planina i zaobljena od baze do vrha, pa otuda ime.

Gora Tavor se često uzima kao primjer uzvišenog i veličanstvenog.

gora tavorGora Tavor

U hrišćanstvu se gora Tavor poštuje kao mjesto Preobraženja Gospodnjeg.

Po Mateji, treće godine svoga propovijedanja Isus, nakon što je apostolima rekao da će stradati, poveo je na goru Tavor Petra, Jakova i Jovana da "im otjera tugu i učvrsti vjeru".

Tada, za vrijeme molitve, Gospod se preobrazio i kako je zapisano "njegovo lice sijalo je kao Sunce, a haljine bijahu bijele kao svjetlost". Te noći su se apostolima prikazali i proroci Mojsije i Ilija i začuo se glas Božiji, koji je apostolima rekao da nikad ne gube vjeru u Njega i Njegovog sina.

tavor

Preobraženje Gospodnje je jedan od najvažnijih crkvenih praznika. Slavi se 6. avgusta po starom kalendaru i taj dan se proslavlja i kao trenutak kada se prvi put Hristova božanska priroda učinila vidljivom.

Tradicionalne crkvene zajednice od davnina priznaju goru Tavor za goru preobraženja, iako se ime planine ne spominje u jevanđeljima.

Na vrhu planine, postoje dva aktivna manastira: pravoslavni i rimokatolički. U svakom od njih vjeruju da je izgrađen na mjestu preobraženja.

Manastir Preobraženja na planini Tavor

Već u 4. vijeku Sveta carica Jelena Ravnoapostolna sagradila je hram u čast Preobraženja Gospoda na planini Tavor. Na kraju 11. vijeka krstaši su, pokorivši Palestinu, pronašli nekoliko hramova i manastira na Tavoru, pretvorivši ih u rimokatoličke.

Pobjedom Saracena nad Palestinom na kraju 12. vijeka, svetinje na Tavoru bile su uništene.

grcki manastir gora tavorGrčki manastir na gori Preobraženja

Dugo vremena ova sveta planina ostala je nenaseljena, i samo su na dan Preobraženja pravoslavci i katolici obavljali crkvene službe na ruševinama bivših hramova.

Godine 1849, patrijarh Kiril II Jerusalimski počeo je da se zalaže za dobijanje dozvole od turske vlade da se izgradi hram na Tavoru.

Odluka je sprovedena tek 1860. godine, kada je hram izgrađen na ruševinama drevne grčke crkve. Iznad vrata hrama nalazi se natpis na grčkom jeziku: „Na drevnim ruševinama na planini Tavor sagrađen je sveti hram posvećen Preobraženju Gospoda i Spasa našega. Hram je izgrađen pod okriljem patrijarha Kirila II Jerusalimskog, a o trošku bratstva svetog Groba Gospodnjeg.“

unutrasnjost manastira gora tavor

Na ovoj planini svake godine se dešava misteriozni događaj. Nauka ne može da objasni misteriju oblaka koji se svake godine spušta na planinu. Na osnovu prikupljenih podataka stručnjaci su zaključili da magla ne može biti proizvedena na tako suvom vazduhu i temperaturi.

„Spuštanje blagoslovenog oblaka“ dešava se samo na području pravoslavnog manastira. Tokom praznične službe nad vjernicima se rasprši upadljiva sfera a zatim se oblak pojavi nad krstom crkve Preobraženja, koji potom raste u dimenzijama i spušta se na vjernike prekrivajući ih i izlijevajući na njih životvornu vlagu.“

Sveto Preobraženje Gospodnje je slava Grada Trebinja i njegovog Sabornog hrama.

saborni hram trebinje

Gora Preobraženja

Preobraženje Hristovo