grigorije i joanikije.jpg

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko primorski Joanikije, nakon lomljenja slavskog kolača, čestitao je građanima Trebinja, rukovodstvu Grada i sveštenstvu slavu i poželio im zdravlje i svaki napredak.

"Okupio se ovdje danas lijep, Božiji, blagosloveni sabor, a radost ćemo večeras produžiti i na čuvenoj, svenarodnoj trebinjskoj preobraženjskoj litiji", rekao je vladika Joanikije.

Vladika je dodao da su u Trebinju danas prisutni i načelnici i predstavnici opština, ne samo iz Republike Srpske i Federacije BiH, nego i iz Crne Gore i Srbije.

Mitropolit Joanikije je govoreći o prazniku Preobraženja istakao da su svi ljudi obasjani božanskom svetlošću koju treba da šire kao mir, ljubav, radost i bratsku slogu.

Njegovo preosveštenstvo episkop diseldorfski i njemački Grigorije rekao je u besjedi u trebinjskom hramu da Preobraženje čovjeka znači preobraženje čitave tvari, ma koliko bila uprljana, navodeći da Gospod ispunjava svjetlošću svaku našu pukotinu.

"To je ono što danas slavimo i što nam Gospod objavljuje svojim Preobraženjem, a današnji nam praznik poručuje da ništa neće umaći božanskoj svjetlosti i njome će sve biti preobraženo, čitav naš život i smrt i sve čega se dotičemo", rekao je vladika Grigorije i dodao da je svjetlost život i da je tama nikada neće uzeti.

Vladika Grigorije je naglasio da svjetlost Preobraženja predstavlja sam božanski život, a da je suština Preobraženja upravo oboženje, navodeći da biti živ znači voljeti i svijetliti, što je tajna današnjeg praznika.