Risto i beta vukanovic izlozba3.jpg

Povodom obilježavanja slave Grada Trebinja i Sabornog hrama - Svetog preobraženja Gospodnjeg, u Muzeju Hercegovine je otvorena izložba "Risto i Beta Vukanović - 150 godina od rođenja".

Bračni par Vukanović ostavio je veliki trag u istoriji srpskog slikarstva, kao jedni od prvih organizatora umjetničkih izložbi na našim prostorima, osnivači su umjetničkih društava, likovni pedagozi i darodavci.

Otvarajući izložbu, gradonačelnik Mirko Ćurić rekao je da izložba podsjeća na ljude koji su ostavili djela, čime su zauvijek ostali zapisani u istoriji.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić je istakla da im je zadovoljstvo što su se pridružili Narodom muzeju Srbije i Muzeju grada Beograda povodom obilježavanja 150 godina rođenja Bete Vukanović, ali ove godine je i 150 godina od rođenja Rista Vukanovića.

"Risto Vukanović je prvi akademski školovani slikar rođen u Bugovini. On je jedan dio studija završio u Petrogradu, a drugi dio školovanja u Minhenu gdje je upoznao Betu. Svoj slikarski, umjetnički i društveni rad kao i karijere su ostvarili u Beogradu osnivanjem Prve privatne slikarske škole i ućestvovanjem na svim značajnim svjetskim izložbama. Beta koja je živjela jedan vijek obilježila je savremeno srpsko umjetničko stvaralaštvo, a Risto čiji je životni vijek bio dosta kraći stalno je bio njen saputnik. Zbog toga smo se odlučili da se po prvi put predstave zajedničkom izložbom umjetnički i bračni par, a i kao inspiracija jedno drugom", objasnila je Grujićeva.

Risto i beta vukanovic izlozba1.jpg

Izložba "Risto i Beta Vukanović - 150 godina od rođenja" realizovana je u saradnji Muzeja Hercegovine u Trebinju sa Narodnim muzejom Srbije, Muzejom grada Beograda i Umjetničkom galerijom BiH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Trebinja.

Inače, izložba se realizuje povodom obilježavanja 150 godina od rođenja Rista (1873-1918) i Bete (1872-1972) Vukanović, Hercegovca i Bavarke, koji su se upoznali na studijama u Minhenu i koji su imali istaknuto mjesto ne samo u srpskom, već i evropskom slikarstvu toga vremena.

Beta Vukanović, koja je nadživjela svog supruga 54 godine, tadašnjem Zavičajnom muzeju Trebinje poklonila je 1958. godine nekoliko svojih slika sa motivima iz Trebinja, kao i autoportret Rista Vukanovića iz 1917. godine.

Izložba će biti otvorena do 28. septembra 2023. godine.

Risto i beta vukanovic izlozba2.jpg