Bolnica.png

Nova Bolnica u Trebinju je projekat od izuzetnog značaja ne samo za Hercegovinu, nego i za čitavu Republiku Srpsku, a korist će imati i ljudi iz regiona, izjavio je danas ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik.

"Ministarstvo će sve dalje aktivnosti na ovom projektu staviti u prioritet", rekao je Vipotnik, koji je sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenom Šeranićem, gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem i direktorom Bolnice Trebinje Nedeljkom Lambetom posjetio gradilište nove bolnice.

Vipotnik je rekao novinarima da je resorno ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu za glavni objekat nove bolnice na zahtjev investitora koji je dostavio svu potrebnu dokumentaciju.

Nova bolnica u Trebinju biće izgrađena u naselju Pridvorci, a ukupna vrijednost projektovanja, izgrade i opremanja ove zdravstvene ustanove po principu ključ u ruke iznosi 128.448.448 KM sa PDV-om.

Sredstva za izgradnju nove bolnice biće obezbijeđena iz budžeta Republike Srpske, a ovaj projekat predstavlja jedan od najznačajnijih poduhvata Vlade Srpske u zdravstvenom sistemu.

Cilj projekta je izgradnja savremeno opremljene bolnice za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga, u skladu sa najvišim standardima, građanima Trebinja i susjednih opština i gradova.

obilazak nova bolnica.jpg

Novi bolnički kompleks prostiraće se na 41.080 metara kvadratnih, a činiće ga savremeni objekat bolnice, prateći objekat tehničkog bloka, nadstrešnica za sanitetska vozila, kao i kompletno uređene pripadajuće kolske i pješačke komunikacije, zajedno sa parkinzima i zelenim površinama.

Ukupna površina objekta bolnice sa tehničkim blokom i nadstrešnicom za sanitetska vozila je 17.826 metara kvadratnih.

Bolnica će imati 223 kreveta i odjeljenja onkologije, pulmologije, inFektivno, psihijatrije, neurologije, interno, nefrologije, porođajno, ginekološko, kao i odjeljenje hirurgije i urologije, ORL i oftalmologije, te urgentni blok sa sobom za opservaciju.

Objekat će obuhvatati i dnevne bolnice – opštu i onkološku, dijalizu, hiruršku, internističku i kardiološku intenzivnu njegu, poluintezivnu njegu, oporavak pacijenata – angiografija i endoskopija, oporavak pacijenata – ORL i oftalmologija, odjeljenje za oporavak uz operacioni blok, odjeljenje za oporavak uz blok operativne ginekologije i akušerstva i intezivnu njegu – neonatologija.

Predviđena je medicinska oprema koja treba da zadovolji standarde moderne bolnice izgrađene u skladu sa posljednjim tehnološkim dostignućima prema visokim medicinskim standardima i adekvatna za pružanje planiranih medicinskih usluga.