Milorad dodik.webp

Завичајна удружења Срба Херцеговаца у Србији истакла су да оптужница коју је Тужилаштво БиХ подигло против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића представља правно насиље и да није у складу са Уставом БиХ и Дејтонским споразумом.

"Апсурдно је да се актери који стоје иза подизања оптужнице позивају на Дејтонски споразум, док је само њихово конституисање и дјеловање у очигледној супротности са тим правним актом", наводи се у заједничком саопштењу ових удружења.

Из удружења Срба Херцеговаца указују да овакво стање подсјећа на оно пред отпочињање оружаног сукоба када је у институцијама тадашње БиХ на дјелу била политичка коалиција усмјерена на потпуно игнорисање интереса српског народа у БиХ.

И тада, као и сада, подсјећају из удружења, такво дјеловање је имало пуну подршку великих сила политичког запада, којима није стало до мира и стабилности у овом дијелу Европе.

Херцеговци који живе у Србији позивају на јединство свих актера на политичкој сцени у Републици Српској и Србији, истичући да једино тако српски народ може заштитити своје националне интересе.

"Јединством смо очували Републику Српску у рату и једино тако је можемо очувати и допринијети њеном напретку у миру", истиче се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића због неизвршавање одлука Кристијана Шмита.Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Адвокат из Београда Горан Петронијевић покренуо је иницијативу за формирање савјета за одбрану предсједника Републике Српске Милорада Додика.