Izlozba prota bilbija1.jpg

U Muzeju Hercegovine otvorena je izložba radova protojereja Vojislava Bilbije pod nazivom ,,Bog i čovjek".

Ovom izložbom predstavljen je umjetnički rad prote Bilbije, koji se sastoji od nekoliko cjelina, iz više tematskih i narativnih linija.

Njegov opus je raznovrstan i čine ga slike, ikone sa srebrnim okovom, duborezi, drvene skulpture, skulpture u kamenu i kosti, reljefi u srebru i radovi u staklu i kristalu. Na izložbi su prikazani i 3D modeli reljefa u kamenu sa Svete Gore, figura Svetog Simeona kod manastira Hilandara, kao i fotografije kivota iz Hilandara i Studenice u velikom formatu.

Izlozba prota bilbija2.jpg

Marko Bilbija, arhitekta, kustos izložbe i umjetnički direktor projekta „Bog i čovjek“, kaže da su protini radovi nastali u proteklih 50 godina, te da su rađeni različitim tehnikama na različitim materijalima.

„Radovi s jedne strane predstavljaju folklor, a s druge strane sadrže i ono što je duhovno i sakralno. U svima njima prepliće se i jedno i drugo kako bi prikazalo ono što prota vidi kao nešto što čovjeku dolazi od Boga i ono što dolazi od čovjeka iz njegove suštine“, istakao je Bilbija.

Izlozba prota bilbija2.jpg

Stvaralaštvo oca Bilbije se može podijeliti na dvije velike teme: jedna tema je svjetovnog, a druga religioznog karaktera, dok su oba domena međusobno iznutra povezana u nacionalnoj kulturi, u kojoj se ovi elementi prožimaju, i gdje je religija uvijek otjelovljena u životu ljudi.

Svjetovna tematika se izražava putem predstavljanja porodičnih likova i tipično arhetipskih društvenih likova (majka i dijete, vojnik, monah, seljak…), na način koji spaja realizam i simbolizam, gdje se često zapažaju i etnička i kulturna ukorijenjenost. Ono se izražava i u skulpturama koje predstavljaju žene ili djecu pogođene ratnim strahotama – tema koja je umjetnika inspirisala nedavnim događajima.

Prota Vojislav Bilbija je do sada izlagao svoje radove u Beogradu, Parizu, Berlinu, Roterdamu i Luksemburgu, a u toku ove godine organizovane su izložbe u Banjaluci i Brčkom.

Izlozba prota bilbija3.jpg