Granicna policija bih.jpeg

Tužilaštvo BiH je zaprimilo prijavu o nepotizmu u Graničnoj policiji BiH, konkretno o zapošljavanju članova porodice trenutnih i bivših radnika ove policijske agencije, saznaje klix.ba.

"Prijava je zaprimljena, izvršiće se provjere, više informacija ne možemo davati. Kada bude donesena tužilačka odluka, javnost će biti informisana", rečeno je ortal iz Tužilaštva BiH.

Kako Kliks saznaje, sedmoro članove uže porodice radnika Granične policije je dobilo rješenje o radnom odnosu nakon Javnog oglasa za prijem radnika u junu 2023. godine koji je završen u julu.

Tužilaštvo takođe provjerava navode da li su u Komisiji za izbor radnika bili i aktuelne ili bivše radne kolege roditelja djece koja su primljena u stalni radni odnos u Graničnoj policiji.

Sedam kandidata, članova porodice trenutnih ili bivših radnika u GP BiH, je dobilo radno mjesto u Upravi za administraciju.

Iako je Kliks pismenim putem tražio komentar  i od Granične policije BiH i direktora Mirka Kuprešakovića, još prije 14 dana, odgovor nažalost nikada nije stigao dok na telefonske pozive portparol GP BiH ne odgovara.

Podsjećamo da je Graničnu policiju BiH prošle godine potresla velika afera u akciji "Konak" zbog namještanja konkursa za prijem kadeta, a sve je rezultiralo potvrđenom optužnicom za visoku korupciju u predmetu Rejhan Raković i ostali.

Osumnjičeni se terete zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja dara i drugih oblika koristi i protivzakonitog posredovanja, koja se odnose na koruptivna ponašanja i aktivnosti prilikom konkursa za prijem radnika u Graničnu policiju BiH.