Otvaranje nevesinjske olimpijade 20232.jpg

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske Siniša Karan svečano je otvorio Viteške igre koje se održavaju u okviru Nevesinjske olimpijade.

"Istorija, tradicija i kultura srpskog naroda je nepresušna i nije se prekidala ni kada se borio protiv raznih ugnjetača i osvajača",  rekao je Karan, naglašavajući da je srpski narod uvijek nalazio prostora da se druži, sabira, okuplja i kulturno uzdiže.

Karan je za Nevesinjsku olimpijadu rekao da je danas kulturna, gastronomska i turistička manifestacija, ne samo Nevesinja, nego cijele Hercegovine i Republike Srpske.

Milimir Vujadinović, zamjenik predsjednika Odbora Skupštine Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, naglasio je da je Nevesinjska olimpijada simbol sabiranja srpskog naroda iz regiona i dijaspore.

"Upravo su sabornost i jedinstvo danas i najpotrebniji srpskom narodu", ukazao je Vujadinović.

On je prenio poruku rukovodstva Srbije da će uvijek biti uz Nevesinje, Republiku Srpsku i srpski narod.

Otvaranje nevesinjske olimpijade 20231.jpg

Načelnik opštine Milenko Avdalović istakao je da je Nevesinjska olimpijada radost za svakog čovjeka i da je ovo manifestacija, koja pruža ruku svima, oslobođena od svake politike.

"U Nevesinje ovih dana dolaze svi, i sportisti i javni radnici i seljaci", rekao je Avdalović, naglašavajući da su svi dobrodošli.

Kulturno-umjetnički program na Trgu slobode bio je u znaku izvorne narodne pjesme i igre. Muzička umjetnica iz Kragujevca Katarina Bogdanović sa svojim orkestrom održala je mini koncert najljepših izvornih pjesama. Kulturno-umjetničko društvo „Alat“ iz Trebinja kroz svoju koreografiju pokazalo je svu raskoš narodnih nošnji i energiju hercegovačke mladosti. U programu su nastupili i domaći čuvari tradicije – etno grupe „Simonida“ i Sveti Dimitrije“ i narodni guslar Žarko Ivanišević.

Otvaranje nevesinjske olimpijade 20234.jpg

Centralni događaj Nevesinjske olimpijade sa tradicionalnim i viteškim disciplinama biće održan danas na Bratačkom lugu.

Stari i mladi, amateri i profesionalci pokazivaće snagu, spretnost i sportsko umijeće, a kruna viteškog nadmetanja biće tri galoperske trke koje su vijek i po prepoznatljivo obilježje Nevesinjske olimpijade.

Organizator Nevesinjske olimpijade je opština Nevesinje, pokrovitelj Vlada Repubike Srpske, a ovu manifestaciju sporta, kulture i turizma podržavaju i brojni sponzori.