Tuzilastvo bih.jpg

Podizanje optužnice protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika direktan je pokušaj Tužilaštva BiH i političkog Sarajeva, uz svesrdnu podršku i asistenciju, odnosno kreaciju američke ambasade u Sarajevu i direktno ambasadora Majkla Marfija, kao i Velike Britanije i EU, da ponište institucije Srpske.

Istakli su ovo iz Kabineta predsjednika Srpske nakon što je Tužilaštvo BiH u petak saopštilo da je podiglo optužnicu protiv Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora “Službenog glasnika RS” Miloša Lukića, zbog, kako je navedeno, neizvršavanja odluka Kristijana Šmita.

- Podizanje optužnice protiv predsjednika Srpske zbog potpisivanja Ukaza kojim se proglašava zakon koji je izglasan u NSRS, a što je njegova ustavna obaveza, za namjeru ima da poništi ne samo predsjednika Srpske, nego i NSRS kao najviši zakonodavni organ vlasti, kao i da poništi sam Ustav po kojem su svi postupali - naveli su iz Kabineta predsjednika Dodika.

Dodali su i da je optužnica klasični akt ugnjetavanja srpskog naroda kome se želi oduzeti pravo na vlastite predstavnike, institucije i Ustav.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić smatra da optužnica, podignuta pod pritiskom OHR-a i određenih političkih krugova u Sarajevu, predstavlja potez očajnika i proizvešće novu političku krizu u BiH.

- Nakon što nisu našli nijedan demokratski, pravni ili politički način da onesposobe naše rukovodstvo, sad su se drznuli da potegnu za nelegalnim, kao što je i sam Kristijan Šmit, nelegalan. Ovo nije ništa drugo do izazivanje nove političke krize i njihov do sada najgori potez. Propašće im i ovaj naum, kao i svi dosadašnji - poručio je za “Glas” Stevandić.

Smit.jpg

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Nebojša Radmanović kaže da iza ove odluke stoje oni koji ne daju BiH da ide naprijed.

- Oni koji nameću odluke i oni koji ih poštuju ne mogu biti dio proevropske priče. Svima je to jasno. Čak i da je Šmit visoki predstavnik, on nema pravo da nameće zakone. Tužilaštvo bi to trebalo da zna, bolje od političara. Stoga je ovo prije svega jedan politički proces koji ko zna kud BiH može odvesti, jer kada podižete optužnicu protiv legalno izabranog predsjednika Srpske, kog je narod izabrao, onda to znači da je ona podignuta protiv svih građana Srpske. U tom slučaju možete očekivati bunt svih, tako da je vrlo teško procijeniti kuda sve ovo može ići dalje - kaže Radmanović.

On je dodao dase nada da će Sud BiH u ovom slučaju biti malo pametniji od Tužilaštva, jer predsjednik Srpske ima imunitet, ali i ukazao na to da se još jednom pokazalo ko su glavni generatori političkih kriza u BiH.

- To, nažalost, traje od 1996. Svi veliki problemi koji su bili u BiH rezultat su nezakonitog djelovanja dijelova međunarodne zajednice i OHR-a. Kad god se činilo da možemo ići naprijed, da postoje određeni dogovori između ključnih političkih aktera u BiH, onda, kao po nekom pravilu dođe do nekog poteza stranaca, koji zakomplikuje stvari i napravi nam nove probleme koji nas odvoje od EU - naglasio je Radmanović za “Glas”.

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović kaže da je ova optužnica besmislena, bez ikakvog uporišta u pravu i samo vodi daljim podjelama. Upozorava i da je ovo i ozbiljan šamar Tužilaštvu, kao organu koji se bavi gonjenjem krivičnih djela, jer ne postoji ništa zbog čega bi bili optuženi Dodik i Lukić.

- Jasno je da je to pokrenuto od nekih stranaca, uključujući i takozvanog visokog predstavnika, koji ovdje nema šta da radi - istakao je Popović.

Pravnik Ognjen Tadić navodi da je ovaj slučaj pokazao da postoji velika želja zapadnog dijela međunarodne zajednice da održi u životu priču o Kristijanu Šmitu kao visokom predstavniku.

- Ovdje je važno da se ta priča što duže “valja”, ne bi li se desio neki politički momenat kojem se oni nadaju, a koji se, uvjeren sam, neće desiti, da Šmit bude ustoličen onako kako bi oni htjeli - kaže Tadić.

Istakao je da je ovo tipična situacija kada tužilac nije bio u stanju da se nosi sa političkim pritiskom iz Sarajeva.

- Odlučio je da uprkos činjenici da BiH nema visokog predstavnika podigne optužnicu za krivično djelo, nepoštovanje volje visokog predstavnika, a koje čak i nije krivično djelo, a koje je protivustavnom intervencijom osvanulo u “Službenom listu BiH” - kaže Tadić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u NSRS Igor Žunić kaže da je na ovaj način pokazano koliko je BiH zemlja apsurda, kolonija i protektorat, a predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić da je podizanje optužnice protiv predsjednika Srpske najnovije demokratsko otkriće Zapada, jer nigdje u svijetu nije optužen jedan predsjednik zato što je sprovodio odluke parlamenta.

- I ova inovacija navođenog pravosuđa u BiH govori koliko se ide opasnim smjerom, jer političku borbu prebacuju u sudnice. Njihova meta nije jedan čovjek nego Republika Srpska i njene institucije - rekao je Špirić.

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać kaže da se radi o klasičnom političkom svrstavanju pravosuđa na stranu gdje pravo nema uporište, a politički analitičar Dragomir Anđelković da u BiH “zapadni lažni protektori proganjaju one koji se zalažu za pravnu državu i istinske interese naroda”.

Imunitet

Milorad dodik.jpg

Sud BiH ne bi trebalo da potvrdi optužnicu protiv Milorada Dodika, jer je u Tužilaštvu BiH trebalo da znaju da predsjednik Srpske ima imunitet od krivičnog gonjenja, a bilo kakvo njeno potvrđivanje i vođenje bilo kakvog sudskog postupka imalo bi velike posljedice na političke prilike u BiH.

Kaže ovo za “Glas Srpske” advokat i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković.

- Vjerujem da će Sud BiH to uzeti u obzir, a što se tiče navoda iz optužnice u njoj nema apsolutno nikakvih elemenata krivičnog djela - istakao je Petković.

Hronologija

NSRS je 27. juna usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji predviđa da se odluke tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Srpske dok Parlament BiH ne donese zakon o ovom sudu. Kristijan Šmit rekao je 1. jula da je “odlučio da neće stupiti na snagu zakon kojim se ukida obaveza ukidanja odluka visokog predstavnika u 'Službenom glasniku Republike Srpske' i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Srpske”. Vršilac dužnosti direktora “Službenog glasnika” Miloš Lukić potpisao je 9. jula odluke o objavljivanju Ukaza predsjednika Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u “Službenom glasniku” i da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji Srpske.