Milorad dodik.jpg

Optužnica protiv v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića i mene je sramna i predstavlja političko nasilje, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

"Iza svega zapravo stoji sila iza koje stoji američki ambasador u BiH koji pokazuje svoju srbofobiju", rekao je Dodik.

Istakao je da ne postoji Zakon prema kojem mogu da podignu optužnicu, prenosi RTRS.

"Mogli ste vidjeti da su se samo američka ambasada i nepostojeća kancelarija OHR-a oglasili. Nisam imao dileme između toga šta da uradim, radio sam svoj posao predsjednika, potpisao sam ukaz i to ću nastaviti činiti. Uvjereniji sam u sve ovo što radim sada", poručio Dodik.

Naglasio je da će pokrenuti tužbu protiv tužioca zbog zloupotrebe službenog položaja.

"Tužilaštvo BiH nema ustavni osnov i Ustav nije dao ovlaštenje BiH da se bavi ovim pitanjima. Očekujem da Sud ima više sluha nego Tužilaštvo, koje je bilo primorano da ovo učini. Sramno je da imamo ovakve tužioce, zapravo niske poltrone. Određeno je troje tužioca da rade na ovom predmetu, od čega su dvoje otkazali. Taj zakon ne postoji, Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, a samim tim i njegova kancelarija ne postoji", jasan je Dodik.

Israkao je da je spreman na svaku vrstu legitimne borbe.

"Ja nisam ovdje bio biran, da bih lagodno prošao ovaj politički mandat. Ja nikada nisam optužen, ni osuđen za išta. Nepoštivanje odluka Šmita - to je razlog? I da je legalan visoki predstavnik, on ne može ovako da radi. Mi pokazujemo da želimo da razgovaramo sa partnerima u BiH, već deset godina, ali ne uspijevamo", naveo je Dodik.

Poručio je da Republika Srpska nastavlja sa svojom političkom i pravnom borbom.

Pozvao je građane da se okupe oko institucija.

"Da se okupimo predsjednika Srpske, ne oko Milorada Dodika. Donijeli smo zakon, da zaštitimo imovinu, a to njih boli. To je jedna srbomrzačka politika iz Sarajeva, na čelu sa Šmitom", kaže Dodik.

Istakao je da će 22. avgusta nastaviti razgovore u PS BiH.

"Smatram da je ozbiljna prilika da dobijemo prava sistemska riješenja za Sud i Tužilaštvo", naveo je Dodik.