Hapsenje grcka.webp

Deset napetih dana. Tenzije su na vrhuncu, ulje ne treba niti dodavati "na vatru", sve je ludo u grčko-hrvatskim odnosima da - luđe biti ne može.

Okršaji, barem oni zvanični, fudbalski, tek trebaju početi, a zbog onih "manje zvaničnih", sudara u ponedjeljak naveče, atmosfera je toliko naelektrisana da sve frca od iskri! A sve će kulminirati potencijalno novim atinskim haosom iduće subote.

Neki idu toliko daleko da već sad dižu ruke od svega i tvrde da je Dinamu potpunu sigurnost nemoguće garantovati sljedeće sedmice u Grčkoj!

Puna mobilizacija u Grčkoj, ali i u Hrvatskoj. Čini se da će troškovi osiguranja rušiti sve rekorde, jer valja se pripremiti za sve moguće scenarije. A počelo je ubistvom, kao "zagrijavanje".

Odnosi nikad gori

Podsjećamo, danas igraju Hajduk - PAOK u Splitu, sljedeći utorak Dinamo i AEK u Zagrebu, a potom u četvrtak, 17. avgusta, PAOK i Hajduk u Solunu, te u subotu, 19. avgusta AEK i Dinamo u Atini.

Iako nema konkretnih potvrda, postoji procjena da bi navijači PAOK-a mogli zajedno promarširati sa srpskim "grobarim"a u Hrvatsku, jer im je cilj "izazivanje haosa na nekoj od lokacija". Ako već ne dođu do Splita.

Možda odnosi Hrvatske i Grčke nikad nisu bili kao oni s Njemačkom, ali činjenica je da ovakvo stanje još nije zabilježeno na relaciji Zagreb-Atina.

Premijer Hrvatske Andrija Plenković hitno je telefonirao sa grčkim kolegom, a tamošnji mediji "proklinju sve hrvatsko", a čak se putem društvenih mreža proširuju informacije o osvetama i na nedužnim hrvatskim turistima.

Šta li tek čeka sljedeće sedmice, kad će prvo Hajduk u Solun? Možda će Torcida poželjeti "nadmašiti" svoje rivale u Hrvatskoj, strahuju policije na obje strane, to bi mogao biti žestoki lom ako se zaista ostvare najgore moguće prognoze.

Već sad se zna da će Dinamovo gostovanje u Atini osiguravati i hrvatska policija. Dakle, posebna ekipa specijalizoana za osiguranje u inostranstvu doći će u glavni gad Grčke nekoliko dana ranije, provjeriti sve, od aerodroma, rute do hotela, sam hotel, okolinu, nadziraće stadion, a sa samom ekipom, u dogovoru s Grcima, takođe će ići policajci.

Znalo se i prije da hrvatske klubove u Grčkoj ne očekuje prijateljska atmosfera, ali spomenutim ubistvom došlo se do nove tačke usijanja u međusobnim odnosima.

Alarm je upaljen, atmosfera ključa, a gdje su u cijeloj priči fudbaleri Dinama i Hajduka? Biće ovo bitka još nezapamćena i za njihove po ovom pitanju neiskusne glave. Možda će u pripremi ovih okršaja ključnu ulogu odigrati psiholozi.

"Ne bih bio Hrvatima u koži, onima koji su u Grčkoj. Ako ste Hrvat i trenutno ste na ljetovanju, dobro to kamuflirajte, ne ističite se i ne pokazujte odakle ste", poruke su koje se šire društvenim mrežama, piše portal Dnevno.hr.

Panika se diže među hrvatskim turistima u Grčkoj koji "skrivaju identitet", sve zbog opravdanog straha zbog – odmazde.

"Najbolje da se pretvarate da ste Srbi", još jedan od savjeta koji dolazi od domaćina.

Možda nije ratno stanje, ali nije niti daleko od toga.