Mladi ljekari trebinje2.jpg

Bolnica u Trebinju trenutno ima četrdesetak mladih ljekara specijalizanata, što je mnogo više nego ranijih godina, koji imaju pozitivna iskustva u radu sa pacijentima i kolegama, a svoju budućnost vide u ovoj zdravstvenoj ustanovi i velike nade polažu u izgradnju nove bolnice.

Bilećanin Sava Milojević prije godinu dana je kao najmlađi doktor medicine u Republici Srpskoj zaposlen u trebinjskoj Bolnici, a trenutno ima status specijalizanta kardiologije na Internom odjeljenju, gdje obavlja posao odjeljenskog ljekara.

“Razloga za izbor kardiologije ima mnogo. Kardiologija kao kompleksna cjelina ostvaruje indirektno ili direktno odnos sa ostalim granama u medicini. Kroz osnovne studije me najviše privlačio kardiovaskularni sistem”, rekao je Milojević i dodao da, osim kliničkog, ima želju da napreduje i akademski.

Milojević je rekao da karijeru planira da nastavi u Bolnici Trebinje, te istakao da je saradnja sa starijim kolegama i više nego korektna budući da se oni, koliko im obaveze dozvoljavaju, potrude da objasne i pomognu mlađim.

Mladi ljekari trebinje1.jpg

“Vjerujem da će uslovi u planiranoj bolnici biti i više nego dobri i za medicinske radnike i za pacijente, te da će svaki od nas specijalizanata, rado se vratiti sa studija, da radi ono što je godinama učio”, rekao je Milojević.

Una Bogdanović, jedna od mladih ljekara koja je od januara zaposlena na Odjeljenju za plućne bolesti, kaže za Srnu da su njena dosadašnja iskustva u radu sa pacijentima i kolegama samo pozitivna.

Ona je istakla da joj zadovoljstvo pričinjava što znanjem može da pomogne drugima jer biti ljekar nije profesija već poziv.

Bogdanovićeva je rekla da želi da specijalizuje neku granu interne medicine, te naglasila da će, kada je riječ o nastavku karijere, Trebinje uvijek biti njena matična kuća.

“Izgradnja nove bolnice je prvi korak ka nekoj svjetlijoj budućnosti. Nadam se da naše zdravstvo ima perspektivu i da idemo uzlaznom putanjom”, rekla je Bogdanovićeva.

IMG-45ec2dc9dc287ec2d4ddc0b92f03db90-V-min.jpg

Koordinator za specijalizante u Bolnici Trebinje Stanko Buha rekao je za Srnu da je zadovoljstvo raditi sa mladim ljudima, a naročito sa obrazovanim.

“Mladi ljekari u trebinjskoj Bolnici su uglavnom oni koji su tokom studija imali dobar prosjek ocjena i imaju želju za usavršavanjem”, rekao je Buha koji je primarijus doktor, anesteziolog.

Buha je naveo da u Bolnici Trebinje ima četrdesetak mladih ljekara specijalizanata, te da desetak ljekara još nije dobilo specijalizaciju.

“Trenutno su u Bolnici najveće potrebe za hirurškim granama medicine, za šta je manje zainteresovanih ljekara, što je razumljivo, jer je riječ o fizički zahtjevnoj, stresnoj i odgovornoj medicinskoj grani, a uglavnom su plate ljekara iste za sve, tako da mladi ljudi biraju druge opcije”, pojasnio je Buha.

On je naveo da bi, ukoliko bi se neko od ljekara sada javio za hirurgiju, ginekologiju, urologiju i otorinolaringologiju, odmah dobio specijalizaciju, dok je kardiologija dosta popularna.

Buha je ukazao da su loši uslovi u kojima se trenutno radi u Bolnici, ali da se srećom to ne odražava na liječenje pacijenata, te istakao da će izgradnja nove bolnice olakšati rad ljekara, ali i pacijentima.

“Svi studenti medicine iz Trebinja mogu da računaju da će dobiti posao u trebinjskoj Bolnici, što je dovelo do toga da trenutno nema ljekara na trebinjskom Birou rada”, izjavio je Buha.