Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Danas slavimo Svetog Pantelejmona

sveti-pantelejmon.jpg

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i vjernici proslavljaju danas Svetog Pantelejmona ili Panteliju, kao posljednjeg od pet ognjevitih svetaca u godini.

Njegov otac Evstrogije bio je neznabožac, a majka Evula, hrišćanka. Rano je ostao bez majke, pa je brigu o njegovom vaspitanju preuzeo otac.

Pantelejmon je bio neobično lijep, dobar, sjajan učenik. Kao mlad je pokazao poseban dar za medicinske nauke, koje je učio uz dvorskog ljekara Efrosina.

Kada mu je umro otac, on je svoje imanje razdijelio sirotinji i počeo besplatno da liječi siromahe i sužnje, a dvorski ljekar ga je smatrao svojim najdarovitijim učenikom i nasljednikom.

Prilikom posjeta dvoru, Pantelejmon je svakoga dana prolazio pored kuće Ermolaja, starog hrišćanskog sveštenika.

U srcu mladog ljekara živjelo je sjećanje na vjeru njegove majke, pa se zbližio sa sveštenikom Ermolajem koji ga je utvrdio u vjeri, a zatim i krstio.

Pošto je bio milostiv i dobra srca, Pantelejmonu je bio dat i dar iscjeljenja molitvom.

Jednoga slijepca, koga su ljekari uzalud liječili, on je izliječio imenom Hristovim.

Jednom mu je očajna majka donijela dijete koje je ujela zmija otrovnica. Prizvao je Boga u pomoć i izliječio dijete, spasivši ga od sigurne smrti.

Ljekari su ga optužili caru Maksimijanu, pred kojim se on objavio hrišćaninom i pred kim je na isti način kao i slijepca izliječio jednog oduzetog čoveka.

Car je Svetog Pantelejmona stavio na muke, ali Gospod mu se javljao nekoliko puta i iscjeljivao ga je.

Na kraju, na gubilištu, klekao je na molitvu. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali mač se polomio. I nije ga mogao posijeći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga posijeku.

sveti-pantelejmon-1.jpg

Postradao je 9. avgusta 304. godine pod maslinom, koja se potom, po predanju, cijela okitila plodovima.

Na ikoni se predstavlja u običnom odijelu, a u lijevoj ruci drži razne ljekarije, ili, u desnoj krst sa mirtinom grančicom u znak mučeništva, a u lijevoj buket raznovrsnog cvijeća i ljekovitog bilja.

Ime Svetog Pantelejmona se priziva pri osvećenju vode i jeloosvećenju.

Po narodnom vjerovanju sveti Pantelija upravlja vjetrovima, on je zaštitnik od oluje, bure i požara, pa se na njegov dan ne žanju žita zbog paljevine.

sveti-pantelejmon-2.jpg

Mošti su mu čudotvorne. Priziva se u molitvama pri osvećenju vode i jela.

Slavski Tropar Sveti velikomučenik Pantelejmon

Tagovi:

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja