Prebilovci.jpg

U Hramu Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima obilježen je praznik Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i vladika novobrdski Ilarion, vikar patrijarha srpskog.

Dan sjećanja na oko 4000 srpskih žrtava koje su ustaše u ljeto 1941. ubili u selima ovog dijela Hercegovine.

Samo iz Prebilovaca zvjerski je ubijeno ili živo u jamu Surmanicu bačeno više od 850 žitelja, od čega čak 500 žena i djece.

Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je i osveštan 2015. godine u znak sjećanja na oko 4.000 Srba donje Hercegovine koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu, a Srpska pravoslavna crkva iste godine kanonizovala je žrtve Prebilovaca i donje Hercegovine.

Ovaj praznik ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 850 mještana Prebilovca, uglavnom žena i djece i bacile u jamu u Šurmancima nadomak Međugorja.

Ovaj zločin je u bivšoj Jugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama na području donje Hercegovine počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene u spomen-kosturnicu u Prebilovcima.

U junu 1992. godine tokom ofanzive "Čagalj" pripadnici HOS-a i HVO-a minirali su spomen-kosturnica.

Po povratku Srba u Prebilovce poslije 2000. godine, ostaci kostiju su sakupljeni, a po izgradnji Hrama Vaskrsenja Hristovog počivaju u njegovoj kripti.

Hram u Prebilovcima sagrađen je uz pomoć predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

Urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu koja je simbol vaskrsenja i života, a od tada do danas Prebilovci su mjesto koje opominje i prkosi svima koji misle da se jedan narod može istrijebiti sa svoga vječnog ognjišta.