Festival filma.jpg

Dodjelom „Velikih povelja Leotara“, večeras će u Domu mladih Trebinje biti svečano zatvoren 11. festival mediteranskog i evropskog filma „Trebinje 2023“.

Svečanost je zakazana u 20 časova i 30 minuta.

Od 21 čas, na Ljetnoj sceni Doma mladih, biće prikazan višestruko nagrađen film ovogodišnje produkcije, „Ovuda će proći put“, u režiji Nine Ognjanović.

Debitantski film mladog reditelja je svjetsku premijeru imao na „Slamdance Film Festival“ u Americi, gdje je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija, dok je domaća premijera održana na ovogodišnjem beogradskom FEST-u, na kojem je film osvojio nagradu publike.

Film je nagrađen i na Internacionalnom filmskom festivalu Riviera u Sestri Levante u Italiji, gde je osvojio nagradu studentskog žirija, dok je na „Mammoth Lakes Film Festival“ u Kaliforniji dobio nagradu publike i žirija za najbolji film. Autor ostvarenja dobitnik je i nagrade za najboljeg reditelja debitanta na nedavno održanom Ravno selo festivalu. Na nedavno završenom festivalu u Somboru filmu je pripala nagrada Ernest za najbolje ostvarenje, glumica Jana Bjelica je osvojila nagradu za najbolju mladu glumicu, dok je glumac Zlatan Vidović dobio posebno priznanje za upečatljivo glumačko ostvarenje.

Film „Ovuda će proći put“ dobitnik je i nagrade „Duh nezavisnog filmskog stvaralaštva“ na festivalu „Stony Brook Film“ u Njujorku.

Uloge u filmu tumače: Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.

U Muzeju Hercegovine, od 21 čas biće upriličene projekcije filmova „Matija Ban između dvije srpske dinastije“ reditelja Milice Bajić Đogo te ostvarenja „Posljednja noć ljubavi“ italijanskog autora Andree di Stefano. U hotelu „Leotar“, od 21 i 30, ljubitelji sedme umjetnosti mogu pogledati kratkometražne  filmove „Novi čovjek“, „Više od života“ , „Obrad“ i „Kvalija“.

Od 31. jula, tokom šest festivalskih večeri, prikazano je više od 30 dugometražnih, kratkometražnih, dječijih i dokumentarnih filmova.

Festival mediteranskog i evropskog filma organizuju Tangram centar Beograd i Alpe Adria kulturna mreža.

Organizaciju festivala pomogli su Audio-vizuelni centar Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Grad Trebinje.