Festival filma trebinje 2023 3.jpg

Dodjelom Velikih povelja Leotara i prikazivanjem filma "Ovuda će proći put", u režiji Nine Ognjanović, večeras je u Trebinju zatvoren 11. festival evropskog i mediteranskog filma.

Velike povelje Leotara po odluci žirija publike dodijeljene su Izabeli Novotni za najbolju ulogu u filmu "Obična Eli", zatim Nikoli Lorencinu, za režiju filma "Grgur i Ljubica", a za najbolji mediteranski film dodijeljena je grčkom filmu "Kualija".

Glumac Svetozar Cvetković rekao je na zatvaranju da je smisao festivala, između ostalog, i taj što publika u Trebinju ne bi mogla da pogleda neke filmove da nije ovog festivala.

"Ovaj festival je za mene lično jako vredan, jer prvi put ove godine ovaj festival ulazi kao koproducent jednog filma koji ćemo verujem, završiti do sledećeg festivala i ovde napraviti njegovu premijeru", rekao je Cvetković.

On je dodao da je riječ o filmu "Ostrvo na dnu" u kome je riječ o događaju na Golom otoku, te da će taj film režirati Miša Radivojević.

"U taj film je ušao filmski fond Crne Gore, Slovenije, Republike Srpske, zahvaljućujući ovom festivalu i tome što festival mediteranskog filma u Trebinju ulazi prvi put u produkciju", rekao je Cvetković.

Festival filma trebinje 2023 2.jpg

Umjetnički direktor festivala Peđa Milojević rekao je novinarima da je ove godine nastavljen trend dobrog programa, navodeći da je nađena prava mjera i balans dokumentarnih, kratkih, igranih i dugometražnih filmova.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa Gradskom upravom Trebinje, posjetom publike festivalu, te naveo da je ovo dobra priprema za budućnost.

"Mislimo da se kroz saradnju sa još nekim gradovima, može napraviti neka vrsta razmjene programa, odnosno živi program u isto vrijeme u prekograničnoj saradnji", rekao je Milojević i izrazio zadovoljstvo što je festival izašao van okvira Trebinja, jer je promocija filma "Oluja" priređena u Ljubinju.

Tokom festivala evropskog i mediteranskog filma prikazana su 34 filma, različitih tematika i dobrih festivalskih referenci.

Organizaciju festivala pomogli su Audio-vizuelni centar Republike Srpske, Ministarstvo kulture Srbije, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Grad Trebinje.