Nevesinjska olimpijada.jpg

Viteško nadmetanje u tradicionalnim disciplinama punih 148 godina svrstali su Nevesinjsku olimpijadu pri samom vrhu manifestacija ovog tipa na Balkanu. Od danas pa do 13. avgusta, kad će biti održane trke konja na Bratačkom lugu, takmičari iz zemlje i regiona učestvovaće u više od 40 disciplina.

Desetine hiljada ljudi, koji će prodefilovati ovim dijelom Hercegovine idućih dana, uživaće u disciplinama kao što su navlačenje konopa, bacanje kamena s ramena, boj na brvnu, trka u džaku, potezanje klipa, skok uvis i udalj iz mjesta i mnogim drugim.

Nevesinjska olimpijada je nakon zmijanjskog veza i branja trave ive na Ozrenu treće nematerijalno kulturno dobro na UNESKO-ovoj listi iz Srpske.

Sve je spremno za veliku svečanost potvrdio je za “Glas Srpske” član Organizacionog odbora i predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić. Prema njegovim riječima, ova lokalna zajednica je u širim krugovima postala i prepoznatljiva po toj manifestaciji.

- Riječ je o jednoj od najstarijih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji, a večeras od 20 časova dižemo olimpijsku zastavu uz vatromet. Mnogo je zanimljivih disciplina, a uz trke konja, uvijek bude interesantan i fudbal, ali i trka sa jajetom u kašici - rekao je Vukotić.

Tih dana, kako kaže, Nevesinje bude puno turista sa svih strane, ali i onih koji iz dijaspore dođu u zavičaj da evociraju uspomene iz mladosti.

- Već imamo prijavljene takmičare iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, a očekujemo  i iz još nekih zemalja jugoistočne Evrope. Ove godine očekujemo da će tokom olimpijade proći više od 20.000 ljudi. Na završni dan Olimpijade bude najmanje 10.000 ljudi - kazao je Vukotić.

Nevesinjski novinar Dragan Grahovac ovoj manifestaciji posvetio je i monografiju “Nevesinjska olimpijada”. Za “Glas” kaže da će narednih dana Nevesinje biti sportski i kulturni centar regiona.

- U kolijevku viteških tradicija stići će olimpijci da pokažu snagu, spretnost  i sportsko umijeće -  rekao je Grahovac.

Kako kaže, pobjeda na Nevesinjskoj olimpijadi čast je i ponos, ali su se i domaćini potrudili da pobjednici ne odu praznih ruku, pa je ovogodišnji  nagradi fond 40.000 KM.

- Nevesinjci su viteški duh, čast i dostojanstvo duboko urezali u svoju svetkovinu – Nevesinjsku olimpijadu. Bogato kulturno nasljeđe i stare sportove uspješno čuvaju od zaborava organizujući jedinstvenu manifestaciju, sporta, kulture i turizma - rekao je Grahovac.

Drugu godinu zaredom na olimpijadi uvrštena je i planinska trka “Velež vertikal 2023”. Jedan od najpozantijih trail trkača kod nas Dejan Žerajić kazao je za “Glas” da je sve spremno za adrenalinsko iskušenje. 

 - Lani smo probili led, u pitanju je disciplina skajraning “vertikalni kilometar” gdje imao 840 visinske razlike. Svi koji su se do sada peli na Velež uživaju i u pogledu na Nevesinjsko polje, ali kasnije i na jezeru Alagovac, jer rijetko imamo sve to na jednom mjestu - rekao je Žerajić.

Organizator manifestacije je opština Nevesinje, a pokrovitelj Vlada RS.

Enigmatika

Ljubitelje enigmatike očekuje jubilarno izdanje olimpijskog kviza koji dvije decenije obogaćuje zabavni dio Nevesinjske olimpijade.

- Kultura i tradicija biće zastupljeni kroz Festival mladih guslara RS i koncerte nevesinjskih etno-grupa “Sveti Dimitrije” i “Simonida”. Najmlađi će se takmičiti u okviru Male olimpijade - rekao je Dragan Grahovac.