Izaberi pismo: ćirilica / latinica

Ne radi se u polju i ne kupa se u rijekama - Danas se proslavlja Sveti Ilija Gromovnik

sveti prorok ilija

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i vjernici danas obilježavaju praznik starozavjetnog proroka i novozavjetnog svetitelja Ilije. Ovaj praznik obilježen je crvenim slovima u kalendaru SPC.

Sveti Ilija je rođen 816. godine prije nove ere u mjestu Tesvit. Kad se Ilija rodio, njegov otac Savah je vidio angele Božije oko djeteta, kako ognjem dijete povijaju i plamen mu daju da jede.

To je bio predznamenje Ilijinog plamenog karaktera i njegove Bogom date sile ognjene.

Ilija je prorokovao 25 godina, pozivajući narod na strahopoštovanje i učvršćivanje vjere u jednog Boga, na poštivanje i življenje u skladu sa Božijim zakonima, a bio je borac protiv mnogoboštva i idolopoklonstva.

Bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu vjeru i “slavio tuđe bogove”.

Velikim čudesima Ilija je dokazao silu i vlast Božiju: on zatvori nebo, te ne bi kiše tri godine i šest mjeseci; spusti oganj s neba i zapali žrtvu Bogu svome, svede kišu s neba molitvom svojom; čudesno umnoži brašno i ulje u kući udovice u Sarepti, i vaskrse joj umrlog sina, proreče Ahavu, da će mu psi krv lizati, i Jezavelji, da će je psi izesti, što se i dogodi; i druga mnoga čudesa učini i događaje proreče.

Na Horivu je razgovarao s Bogom i čuo je glas Božiji u tihom svijetlom povjetarcu. Pred smrt uze Jeliseja i odredi ga za nasljednika u proročkom zvanju, svojim ogrtačem presječe vodu u Jordanu i najzad bi uzet na nebo u ognjenim kolima sa ognjenim konjima.

Na Tavoru javio se zajedno s Mojsejem Gospodu Isusu Hristu. Pred kraj svijeta opet će se Ilija javiti, da suzbije silu antihristovu (Otkrovenje Jovanovo 11).

sveti ilija gromovnik

U srpskom narodu Sveti Ilija je veoma poštovan, dobio je nadimak Gromovnik, pošto su Srbi, primajući hrišćanstvo, njemu dali karakteristike staroslovenskog, vrlo moćnog boga groma Peruna.

Zato narod kaže da Sveti Ilija, kao Perun, nebom putuje u kočijama iz kojih izbijaju munje. Kad zagrmi kaže se da se to sveti Ilija "vozi kočijama", a neposlušne kažnjava sušom, gradom i munjama.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju i ne kupa u rijekama, da se ne bi navukao gnjev svetitelja.

Današnji dan obilježen je crvenim slovima u kalendaru SPC.

Tropar Svetom Iliji

Tagovi:

Šta Vi mislite o ovome?

Napomena: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala trebinjelive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal trebinjelive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
50.000+
dnevnih
posjeta
1.550.000+
mjesečnih
čitanja
3.900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
30.000+
fejsbuk
sviđanja